Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 25 de de febrer del 2014 | 14:23
Opinió
Carles Campuzano
Carles Campuzano, portaveu adjunt de Democràcia i Llibertat al Congrés dels diputats

Eleccions europees: ara més que mai, anem a votar

Sense més unitat política i social d'Europa se'm fa difícil imaginar un futur de prosperitat, llibertat i igualtat per a tots nosaltres.

El món multipolar que ha emergit després de la caiguda del Teló d'Acer i les enormes transformacions associades a la globalització que estem vivint, fan que Europa, si vol continuar garantint els seus valors (democràcia, llibertat, igualtat, fraternitat) i el seu model social (estat del benestar) necessita de respostes que només es poden donar amb més integració política dels membres de la Unió Europea.

Des de l'elecció d'un President d'Europa per vot popular fins un major pes del Parlament en les decisions passant per un pressupost que realment pugui tenir aquest nom, l'establiment d'impostos europeus o una assegurança d'atur europea. Som en una cruïlla i el repte és aquest il'alternativa és la decadència i la irrellevància.

Però, a més com país del sud d'Europa i en la mesura que formem part de la zona euro, necessitem un canvi d'orientació de política econòmica europea, que posi l'accent en el creiexement econòmic i la creació de llocs de treball. La lògica econòmica de la Comissió Europea ( reformes estructurals, reducció de la despesa pública, devaluació salarial) té límits i contraindicacions evidents. Són polítiques que potser a llarg termini poden funcionar, però tenen l'inconvenient que són socialment i políticament insostenibles, amb un risc evident de polarització i fractura social. Necessitem que l'enfocament sigui diferent, posant l'accent en la generació de feina i en el repartiment equitatiu i just de l'esforç de recuperació.

Les eleccions d'aquest maig són fonamentalment sobre aquests aspectes. Per a Catalunya es tan rellevant que les institucions europees fomentin i propicien el diàleg entre les institucions catalanes i les institucions espanyoles per tal de canalitzar per la via democràtica el conflicte nacional existent, com les decisions que es prenguin en els propers temps a nivell comunitari en l'àmbit d'una major integració i en la resposta a la crisi.

I en qualsevol, les dues agendes, l'agenda del dret a decidir i l'agenda de l'aprofundiment polític de la Unió i el combat contra la crisi, demanen una gran participació electoral; la millor manera que té Catalunya d'alçar la veu és demostrar el compromís català amb les institucions europees. La demostració més real i més al nostre abast del compromís català amb el projecte europeu serà superar la mitja de participació a escala comunitària. I clar, votar als partits democràtics que defensen més Europa, combat contra la crisi i el dret a decidir.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Carles Campuzano
Carles Campuzano
Carles Campuzano, portaveu adjunt de Democràcia i Llibertat al Congrés dels diputats
Opinió · Política catalana
Catalunya, nació d'immigants
Opinió · Política
Quins partits per al segle XXI?
Opinió · Política catalana
Unitat
Opinió · Política
L'àrea metropolitana, assignatura pendent
Opinió · Política
La independència serà social o no serà
Opinió · Política
Raons per a un Estat propi
Opinió · Política
L'ètica de la responsabilitat
Indica publicitat