Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 4 de de març del 2015 | 16:32
Opinió · Política
Carles Campuzano
Carles Campuzano, portaveu adjunt de Democràcia i Llibertat al Congrés dels diputats

La independència serà social o no serà

¿Està en crisi el moviment sobiranista després de tres anys intensos, com mai, en mobilitzacions cíviques i massives, com apunten els seus adversaris?

¿O senzillament estem en una "hora vall", inevitable després de l'esforç i l'èxit del 9N, en espera de l'inici del cicle electoral que comença aquest mes de maig, com defensem els seus partidaris?

En qualsevol cas, aquests dies, amb les sentències del Tribunal Constitucional contra la llei de consultes i el 9N i amb l'expedient sancionador del Consell General del Poder Judicial contra el jutge Vidal, es torna a posar de manifest que la gran màquina de fer independentistes durant aquests anys han estat i són les institucions de l'Estat espanyol. De nou cap del poders de l'Estat, ni tampoc cap dels actors polítics, socials, mediàtics o econòmics de primer ordre, són capaços d'oferir una resposta intel·ligent, interessant, seductora i positiva als plantejaments catalans de justícia, reconeixement i projecte.
Els entorns metropolitans de Barcelona i Tarragona continuen sent la gran assignatura pendent"
I és bo tornar a recordar que és la percepció estesa i compartida per una immensa majoria de catalans que el tracte injust, la manca de reconeixement i l'absència de projecte de futur compartit el que fonamenta, de fons, el moviment en favor del dret a decidir i l'Estat propi a Catalunya. L'apel•lació rutinària a respectar la llei, l'amenaça penal davant la "subversió" a la Constitució i un discurs carrincló i paternalista al voltant del "viure junts" no han desactivat cap independentista; tot el contrari. Sense donar respostes a les demandes de fons, la proposta sobiranista té força per a continuar creixent.

Certament, però, els partits i el moviment sobiranista, si volem reeixir, no podem dependre només de la malaptesa i l'immobilisme de l'establishment madrileny o del seu conservadorisme; entre d'altres coses, perquè enlloc està escrit que aquestes actituds siguin eternes i que probablement quan el cicle electoral espanyol hagi acabat a finals d'aquest 2015, el terreny de joc a Espanya serà substancialment diferent i les circumstàncies, poc o molt, faran canviar actituds i propostes. Dependre dels errors dels adversaris mai no ha garantit cap victòria; si, a més, l'adversari pot canviar el seu joc és encara més miop dependre del seus errors per a continuar avançant.
Convé resituar prioritats i accents si hem de guanyar aquest setembre"
Des d'aquest punt de vista, l'èxit del 9N evidencia els límits polítics del moviment sobiranista. Els entorns metropolitans de Barcelona i Tarragona, amb participacions aquella jornada entre el 14% i el 30% dels cens, clarament per sota de la mitjana del país, continuen sent la gran assignatura pendent. I sense el suport dels catalans d'aquestes grans ciutats és irreal creure que la independència caurà com una fruita madura.

Ciutats, amb barris molt castigats per la crisi, amb alts nivells d'atur, augment de la pobresa i la precarietat i moltes incerteses sobre el futur, especialment entre els més joves. Ciutats i barris que demanen propostes i respostes.

Hi ha molta feina per fer encara; i segurament feina diferent i millor a la que s'ha fet fins ara. Convé més parlar d'escoles de qualitat i llocs de treball per als joves; de guarderies per a les famílies joves i de garantir el dret a l'habitatge; de seguretat sobre el futur de les pensions i de garantir els serveis per a les persones dependents. De present i futur vinculat a la vida; amb menys sentimentalisme i amb una concepció molt oberta de la identitat catalana.

En l'hora vall convé resituar prioritats i accents si hem de guanyar aquest setembre.

La independència serà social o no serà.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Carles Campuzano
Carles Campuzano
Carles Campuzano, portaveu adjunt de Democràcia i Llibertat al Congrés dels diputats
Opinió · Política catalana
Catalunya, nació d'immigants
Opinió · Política
Quins partits per al segle XXI?
Opinió · Política catalana
Unitat
Opinió · Política
L'àrea metropolitana, assignatura pendent
Opinió · Política
Raons per a un Estat propi
Opinió · Política
L'ètica de la responsabilitat
Opinió ·
No imposar, no impedir
Indica publicitat