Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 18 de de març del 2010 | 14:43
Notícia · Societat civil

Balañá, els toros i el Parlament

Foto: Patricia Mateos · Després de secundar el tancament patronal per la Llei del cinema, l'empresari Pedro Balañá ha carregat contra els diputats presents en comissió parlamentària, afirmant que "actuarà en conseqüència" si s'acaben prohibint les curses de braus. Fruit dels negocis procedents del franquisme -tot i que Pedro Balañá pare ja es feia càrrec de l'explotació de Las Arenas des de 1926- el Grupo Balañá s'ha caracteritzat pel seu poc respecte per tot allò faci olor de català.

I el Parlament no ha estat una excepció. Convidat a la comissió parlamentària en què es debat la ILP per prohibir les curses de braus, Pedro Balañá no s'ha estat d'assegurar que "si aquest òrgan legislatiu prengués una decisió que considerem que lesiona algun dels nostres interessos empresarials, estudiarem el tema i actuaríem en conseqüència". No ha especificat Balañá quina seria la seva resposta, però no deixa de ser lamentable que en una compareixença en què s'hauria de donar arguments per defensar un posicionament ideològic, l'empresari s'hagi tret de la màniga una burda amenaça que no porta enlloc.

La resta ha estat l'argumentari repetit ja diverses vegades pels defensors de les curses de braus: és una "tradició històrica fortament arrelada a la ciutat i a Catalunya" i prohibir-les seria una "limitació a la llibertat individual". Res que no s'hagi escoltat centenars de vegades i que, en tot cas, no justifica fer de la tortura d'un animal un espectacle. José Montilla, de fet, ha fet servir si fa no fa els mateixos arguments per posicionar-se contra la prohibició, mentre des de CiU es continua amb un sospitós silenci. S'apropen eleccions, i cap dels dos grans partits vol molestar els seus possibles votants amb la mesura.

D'altra banda, i com acostuma a passar en aquests casos, han estat els que ataquen aquesta ILP els que no han tingut cap problema en portar aquest afer al camp identitari. El debat del Parlament, fruit d'una iniciativa popular, ha estat vinculat de seguida en un atac de Catalunya contra Espanya i, de fet, Esperanza Aguirre ja ha afirmat que declararà les curses bé d'interès cultural, en resposta al que considera un atac a la pàtria mare. s curiós, però, que Aguirre no s'escandalitzés quan les Canàries van prohibir les curses de braus temps enrere. Allò també va ser un atac a Espanya?

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat