Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 12 de de febrer del 2013 | 19:29
Crònica · Política catalana

El termòmetre internacional de la transició nacional

Espanya és un país políticament immutable i democràticament corcat, completament blindat per la majoria que avui dia té el PP i per l'absolutíssima unanimitat política que suposa la unió d'aquest amb el PSOE. La negativa d'ambdós partits a acceptar un dret fonamental i universal com és el dret a decidir dels pobles enroca sense possibilitat de diàleg amb la demanda de Catalunya de poder celebrar un referèndum dins l'asfixiat marc legal que sustenta el país espanyol.

Les veus de la premsa estrangera i el tauler d'escacs del panorama internacional s'ho miren des de fora amb estupor. La resposta, aquesta setmana, de Mariano Rajoy sobre el per què de la negativa espanyola al referèndum no han afegit més tonalitats que la monocolor habitual: la llei, baixada del cel per voluntat divina, és immutable. 

En aquesta línia el rotatiu estranger Financial Times ha estat el primer en fer-se'n creus de l'actitud immobilista del govern espanyol. Lluny de considerar aquesta crisi d'Estat que està vivint el Reino de España com una oportunitat de fer "neteja" de cara a l'exterior i proclamar que l'espanyol és un estat que s'ha guanyat a la força la seva pertinença i permanença a la Unió Europea, Rajoy i els seus es troben com el gat bufat: a punt de treure les urpes i atacar en veure la rateta.

La darrera de les urpades s'ha mateirialitzat aquesta setmana amb l'admissió a tràmit d'una ILP al Congrés que pretén declarar els braus Bé d'Interès Cultural. La mesura s'emmarca dins de l'eterna acció-reacció de l'estat espanyol: crear una llei que deixi sense efecte la prohibició que ja s'ha aprovat democràticament al Parlament de Catalunya. Les tensions, doncs, lluny d'esvaïr-se, són atiades cada cop més per un executiu que no sap entomar encara les bases del joc demoràtic. El Financial Times ja ho ha sabut veure bé: el rotatiu ha afirmat que la ILP per declarar els toros Bé d'Interès Cultural "alimentarà les tensions amb Catalunya", on les curses de braus estan prohibides.
Busquen imposar-se una batalla que els espanta, bàsicament perquè la veuen perduda"
A nivell internacional han quedat clares des de fa temps quines són les intencions de l'estat espanyol: portar al Congrés una ILP promoguda des de l'estament polític i que compta amb 550.000 signatures ─una xifra ridícula comparada amb les signatures que ha reunit la ILP que demana una reforma de la llei hipotecària que inclogui la dació en pagament amb caràcter retroactiu, la qual, per cert, gaierbé triplica el suport popular de la ILP dels braus, amb 1.402.854 firmes.

Ambdues iniciatives s'han debatut a la cambra espanyola el mateix dia. I ambdues han fet evident portes enllà que les prioritats d'Espanya vers la seva ciutadania són clares: allò que interessa és obligar Catalunya a fer empassar una llei que entra en clara colisió amb una norma ja aprovada. I des de fora és evident: busquen imposar-se una batalla que els espanta, bàsicament perquè la veuen perduda. El Financial Times ho relata: "[La ILP] podria servir de base legal per anul·lar les prohibicions existents sobre les curses de toros a Catalunya. Fets com aquest podrien alimentar les tensions polítiques".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat