Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 9 de d'octubre del 2009 | 13:56
Notícia · Història

Josep Benet explica la figura del patriota Manuel Carrasco a l'obra pòstuma "Manuel Carrasco i Formiguera, afusellat"

Barcelona · El fil argumental és l'odi a Catalunya, i l'objectiu principal és detallar la figura del polític democristià Manuel Carrasco i Formiguera. L'obra que es publicarà el proper 27 d'octubre arreu, "Manuel Carrasco i Formiguera, afusellat", és un dels llibres que més feina, més temps i més energies hi va dedicar Josep Benet. Ara, un any i mig després de la seva mort,

es publica aquesta obra que Benet tenia en ment des de 1944, i en la qual l'autor remarca la valentia catalanista de Carrasco i Formiguera enfront la "covardia ignomiosa" i la passivitat dels catalanistes de l'època coetània -Josep M. Trias de Bes, Ferran Valls i Taberner, i Miquel Mateu i Pla són alguns dels noms que hi apareixen a les seves pàgines.

"Manuel Carrasco, en aquells moments difícils, no amagà les seves conviccions religioses ni intentà defugir el risc" recorda Benet al llibre, i fila prim, així, en la reconstrucció d'un personatge històric del qual en ressalta, sobretot, el seu perfil de patriota català i la seva valentia fins a fer-ne homenatge. Tot i tractar-se d'un catòlic fervorós que havia defensat l'Església i els jesuïtes a les Corts republicanes, Franco va decidir afusellar-lo: "No era ni anarquista, ni comunista, ni socialista, i ni tan sols era un home d'esquerra. [...] Carrasco  volgué que li tapessin els ulls. Volia morir cara a cara, coratjosament, com sempre havia viscut. En les seves mans continuava estrenyent el petit crucifix. En disposar-se a actuar el piquet d'execució, Carrasco , amb serena dignitat, digué: El que ha estat el lema de tota la meva vida i que porto al cor vull que sigui el meu crit en aquest moment trascendental: visca Catalunya lliure".

"Manuel Carrasco i Formiguera, afusellat" és una crònica detalladíssima amb caire emotiu que dibuixa la imatge d'un home que va haver de fugir de la Catalunya revolucionària, amenaçat de mort, i que posteriorment va rebutjar quedar-se a l'exili, com moltes altres personalitats van fer, per retornar i representar el seu país a l'Euskadi assetjada. Una història que representa la tràgica mort d'un polític, un final ofegat per la dictadura franquista, i que posa en primera línia l'odi a Catalunya i les seves conseqüències: tot i la clemència que va demanar el Vaticà, i malgrat les gestions del catolicisme internacional que es van dur a terme, finalment el franquisme executa cruelment un ja malalt Carrasco i Formiguera.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Notícies relacionades
Indica publicitat