Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 29 de de març del 2010 | 14:14
Crònica · Unió europea

EUA i Rússia, pel bon camí

Sembla que tot està a punt perquè el dia 8 d'abril els presidents dels Estats Units i de Rússia, signin a Praga un acord de desarmament nuclear que ha de deixar l'arsenal de cada potència en uns 1.500 caps. Pot sembla molt, però si valorem que n'havien arribat a tenir fins a 6.000, la reducció actual és molt significativa i important.

De fet, la situació del món ha canviat molt des de la guerra freda, escenari que va provocar la imparable carrera d'armament. Ara els objectius i les preocupacions dels Estats Units i de Rússia, ja no són controlar-se mútuament, sinó resoldre i influir en els conflictes mundials com el cas de l'orient mitjà o l'Afganistan i també mirar cap els estats emergents com són la Xina, l'Índia o el Brasil. I és en aquest escenari que s'ha pogut, després de llargues negociacions, arribar a l'acord que se signarà el dia 8 d'abril, acord, per cert, que haurà de referendar el Congrés dels EUA i la Duma, el Parlament de Rússia. Esperem que no tirin enrere el que ja han acordat els negociadors i els presidents.

s una molt bona notícia, tot i que encara hauria de ser menor la dotació de l'arsenal nuclear de les dues potències, que tot i la rebaixa, estaran molt per sobre dels altres estats del selecte club amb possessió d'armament atòmic. D'altra banda, es visualitza que els EUA i Rússia, altrament enfrontats, ara poden ser aliats potencials en els conflictes més punyents del planeta. I pel que fa a la Unió Europea, com sempre mirant-ho de lluny, tot i que la signatura del Tractat de Desarmament es farà Praga, territori de la UE.  La Unió Europea hauria de fer un salt qualitatiu cap a la veritable integració europea i concretament cap a l'Europa de la defensa, aportant sinèrgies i economies d'escala entre els estats membres per anar construint una defensa que sigui capaç de parlar de tu a tu a les dues potències nuclears, com són els EUA i Rússia. Tot això no tant per preparar-se per, si cal, fer la guerra, sinó per tenir més capacitat d'influència i de defensar la seguretat i la llibertat dels ciutadans europeus.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat