Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 11 de de febrer del 2014 | 14:44
Crònica · Internacional
Antoni Reig
Periodista

L'Emirat del Caucas i el Califat de Rússia, en els Jocs Olímpics d'Hivern de Sotxi

El règim rus del president Putin vol projectar al món una imatge de potència amb els recents inaugurats Jocs Olímpics d'Hivern de Sotxi. Ara bé, aquesta localitat està situada al Caucas del Nord, on hi viuen diversos pobles musulmans, infiltrats des de fa dècades pels extremistes islàmics.

Els Jocs, doncs, se celebren sota l'amenaça permanent de possibles atemptats.

El juliol de l'any passat, el líder de l'Emirat del Caucas, Doku Umarov, va fer una crida als combatents clandestins perquè fessin servir tots els mètodes possibles per sabotejar aquests Jocs. Aquest dirigent islamista txetxè i el seu autoproclamat Emirat porten anys realitzant tota mena d'atemptats amb la finalitat de crear un Estat musulmà (emirat) al nord del Caucas.

Els sagnants atemptats dels passats mesos d'octubre i desembre a la ciutat russa de Volgograd (abans Stalingrad) van mostrar que les amenaces eren reals i que els grups radicals islamistes podien actuar per tal de desestabilitzar el referit esdeveniment esportiu mundial. "S'ha d'entendre que el Califat és el futur del món musulmà... Pels musulmans el Califat és la manera d'estar units en la fe i d'estar integrats. Com la Unió Europea, però a la musulmana" havia dit el 2013 Vadim Sidorov, emir de Associació Nacional dels Musulmans de Rússia (ANMR).

El Califat de Rússia, segons Sidorov, també dit Karun Ar-russi, formarà part d'una "Unió Europea islàmica". Ara l'emir, a qui els seus deixebles qualifiquen de "Karun de totes les Russies", és un fugitiu després que la justícia russa agafés dos dels seus deixebles que s'havien autoproclamat imams per Internet i que, des de fa cinc anys, demanaven als russos que es converteixin a l'Islam "a fi que els aris agafin el control de l'umma (comunitat musulmans) de Rússia". Les autoritats els acusen de terrorisme.
La brillantor dels Jocs Olímpics d'Hivern de Sotxi tapa, de moment, una realitat complexa i de molt difícil gestió"
Agitació político-religiosa
El fet és que l'agitació dels radicals islamistes va més enllà del Caucas del Nord i s'estén per Rússia. A la república russa del Tatarstan, a la ciutat de Kazan, s'han celebrat manifestacions amb banderes d'Al Qaeda i crits de "Mort als impius", a la república caucàsica del Daghestan, a les ciutats de Derbent i Khassaviurt, s'han produït manifestacions en favor dels Germans Musulmans, organització prohibida a Rússia. També ciutats de Tatarstan i Daghestan han vist manifestacions en favor dels rebels sirians i crits de "Rússia assassina l'Islam a Síria". Cal recordar que el règim de Putin dóna suport i proporciona armament al règim sirià del carnisser Al Assad.

Fonts oficials assenyalen que a Rússia hi ha uns 100.000 salafistes (islamistes radicals), dels quals una tercera part pot unir-se als grups djihadistes. Aquests grups se serveixen de les presons com a centres de reclutament com ha estat el cas de detinguts que han convertit els presos en nous reclutes per l'Emirat del Caucas.

En el cas del Tatarstan ha estat el mateix muftí qui ha advertit de la penetració dels salafistes en mitjans financers i òrgans de poder. Moltes mesquites han caigut en mans dels radicals. Actualment les grans mesquites del Tatarstan estan a mans d'imams que prediquen una ideologia radical apresa a les madrasses saudites. Aquest clergat salafista té la protecció d'alts funcionaris, tant a nivell municipal com regional. És un procés que ha portat que en els últims vint anys hagin estat assasssinats una seixantena de caps religiosos tradicionals que s'han resistit a l'avenç dels radicals, segons informa Rousski Reporter.

De l'inicial Emirat del Caucas al futur Califat de Rússia s'està recorrent un camí que suposarà una font de problemes per una Rússia que continua sent un imperi que agrupa, sota l'hegemonia dels russos, a nombrosos pobles, cultures i religions. La brillantor dels Jocs Olímpics d'Hivern de Sotxi tapa, de moment, una realitat complexa i de molt difícil gestió.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat