Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 21 de de juny del 2010 | 15:28
Crònica · Unió europea

Europa no ha d'improvisar

Des que va esclatar al crisi econòmica, aquest estiu farà tres anys, hem passat per diverses etapes. Primer, quan la crisi era evident als EUA, semblava que a Europa -especialment a l'estat espanyol- no passava res de res. Després, alguns bancs europeus -alemanys i britànics- ja van rebre els primers avisos mentre aquí encara no parlavem de crisi. La realitat però va fer evident la situació i, finalment, el president del govern no va tenir cap opció més que acceptar que la crisi havia arribat a l'estat -de fet ja feia temps que hi havia arribat.

Certament, aquesta és una crisi financera, però també estructural pel que fa a la incidència al sector immobiliari, sector que, per altra banda, ha tingut molt a veure en el creixement econòmic de l'estat els darrers anys. Ara, però, la situació és ben diferent. El govern espanyol, davant la inoperància i el retard en la presa de decisions, està rebent ordres de la Comissió Europea (CE) i del Fons Monetari Internacional (FMI), en la direcció de fer reformes estructurals necessàries, que van des de reduir salaris fins a reduir despeses, passant al seu temps pel dèficit públic.

Tot això ha provocat que l'economia espanyola hagi perdut la suposada solidesa que tenia i hagi entrat en una situació d'incertesa, una opinió compartida àmpliament per institucions supranacionals i inversors, fet que difículta saber què passarà a curt termini. Només cal recordar els darrers esdeveniments, que van des d'una visió crítica sobre l'economia espanyola fins a una sensació de recuperació basada en l'únic fet que va saber-se el dimecres passat: la notícia de la solvència de la banca espanyola, els estats importants i també el canvi de discurs del FMI en donar suport al govern de l'estat.

No és normal saber que estem malament i al dia següent, pel fet que es publiqui una determinada notícia, estiguem automàticament molt millor. Tal com deia el president del Consell Europeu, Van Rompuy, a un recent discurs, "són les 10:30 del matí i avui encara no ha esclatat cap crisi...", perquè cal fer una crítica a l'exposició especulativa i mediàtica que hi ha darrera de l'economia. Sigui com sigui, a la Unió Europea i especialment en aquests temps que corren, li convé tranquil·litat, rigor i certesa. I el que no li convé gens és improvisació i incertesa. s d'esperar que entre tots, governants, mitjans, inversors, banca i d'altres, sàpiguen estar a l'alçada de les circumstàncies i generin confiança.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat