Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 10 de de desembre del 2010 | 14:38
Crònica · Política

Maquiavel a la Moncloa

La setmana que tot just deixem enrere podria passar a la història de la política espanyola com una demostració magistral de l'art de governar, que teoritzà per primera vegada Nicolau Maquiavel. El bambi de Valladolid "els catalans ho sabem prou bé" ha resultat ser un estrateg astut; tant que fins i tot sabem, gràcies a Wikileaks, que el mateix Departament d'Estat nord-americà li va reconèixer el talent arran de la jugada de l'Estatut català. I vet aquí que aquesta setmana ho ha tornat a demostrar gestionant un conflicte amb els controladors aeris, que, després d'afectar milers de persones en ple pont, ha esdevingut un impuls a la popularitat no només del Govern de la Moncloa sinó també dels possibles successors de Zapatero. 

Al Consell de Ministres de divendres passat calia prendre decisions importants; tant era així que ni el mateix president espanyol va voler perdre's la reunió i va rebutjar d'assistir a la Cimera Iberoamericana. Sobre la taula hi havia mesures controvertides: privatització d'Aena i de les loteries de l'Estat, tancar l'aixeta a les ajudes addicionals per a aturats, reduir l'impost de societats o l'anunci que el Govern reformaria les pensions abans del 28 de gener, ignorant d'aquesta manera el Pacte de Toledo. No cal dir que la popularitat del Govern ja estava sota mínims abans d'aquest Consell de Ministres, i la crisi tancada en fals del Sàhara Occidental pels fets d'Al-Aaiun encara havia agreujat més la situació. Per acabar-ho d'adobar la desfeta catalana el 28-N, maquillada convenientment, era un mal auguri per als socialistes. Tot plegat, però, canvià al llarg del dia, quan els controladors aeris anunciaren que deixarien de treballar durant el pont. La ràpida reacció al Consell de Ministres, aprovant una modificació de la llei de seguretat aèria, fa pensar que a la Moncloa es preparaven per a un conflicte que podia donar més rèdits que no pas disgustos. I així fou.

L'actitud hostil dels mitjans de comunicació envers el col·lectiu de controladors, amb televisions i ràdios centrats en aquest conflicte i no pas en les mesures preses al Consell de Ministres, va legitimar la militarització dels aeroports i l'estat d'alarma. No costa gaire imaginar Rubalcaba amb les enquestes del CIS a la mà: les forces armades són la institució més popular a l'Estat espanyol seguides de ben a prop per la Casa Reial. Mentre Zapatero es mantenia a l'ombra, tot i no haver anat a Bolívia, els seus ministres més populars sortien triomfants davant de l'opinió pública. Alfredo Pérez Rubalcaba, vicepresident; Carme Chacón, ministra de Defensa i José Blanco, ministre de Foment, principals candidats a la seva successió, apareixen ara com els garants de l'ordre públic. Tots ells reforçats davant d'un electorat unit per l'odi envers els controladors que mai demanarà comptes pel segon paquet de mesures anticrisi aprovat divendres passat ni per un conflicte aeroportuari que el mateix Govern portà a l'extrem. Maquiavel a la Moncloa.      

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat