Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 20 de d'agost del 2010 | 14:10
Crònica · Política catalana

Pujol: la barrera d'Espanya ja la saltaran els joves

El debat electoral a Catalunya previsiblement se centrarà en les conseqüències de la sentència del TC i la situació en què queda el país nacionalment. Els partits catalans apunten camins prou diferents, de manera que la unitat esdevé una quimera. Però tots coincideixen que cal fer alguna cosa per redreçar les relacions Catalunya-Espanya. L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, en una conferència a la Universitat Catalana d'Estiu sobre l'herència del geògraf i renovador de la historiografia catalana Jaume Vicens Vives, ha volgut remarcar que "ara ja hi ha una barrera infranquejable entre Catalunya i Espanya", que al seu entendre ha alçat Espanya en els últims anys, que impedeix que Catalunya trobi el seu encaix en aquest estat.

Però l'expresident ha evitat mullar-se sobre com superar aquesta barrera, tot i que en una conversa posterior amb periodistes ha assegurat que la seva resposta "seria molt propera a la que els pot donar Artur Mas". I és més, creu que la resposta a com saltar la barrera l'han de donar els joves. Pujol, doncs, vol salvar la classe dirigent actual de prendre la decisió sobre el futur de Catalunya? Sigui com sigui, no ha volgut dir si està a favor o no del dret d'autodeterminació de Catalunya

L'expresident ha explicat que "durant una pila d'anys, molts polítics, començant per mi mateix, vam mirar d'aplicar el missatge de Vicens Vives i d'Espriu de cercar l'encaix amb Espanya des de l'afirmació de país, amb optimisme i exigència envers nosaltres mateixos i Espanya, per encabir-nos en un marc espanyol que suposadament havia de canviar molt en positiu", però ha reconegut que  "potser ha estat un error haver-ho intentat", perquè aquest Estat "darrerament ha tingut una evolució cada vegada més negativa, fins a bastir una barrera ja molt infranquejable".

I encara ha llançat un altre missatge a la societat catalana "hem d'evitar el victimisme, i sobretot ésser realistes. El pes d'Espanya és una cosa que als nacionalistes, i jo sóc fonamentalment nacionalista, ens permetia tenir un cert complex de superioritat, i això no anava enlloc. En el seu moment més baix, que no és l'actual, Espanya era igualment un país molt important". Pujol també ha reclamat, en una clara referència al govern tripartit, que els catalans "no caiguin en la fatxenderia" i que el país recuperi "el nivell d'exigència perdut i el lideratge", perquè "el país, sense lideratge, no se'n sortirà".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat