Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 29 de de desembre del 2011 | 18:28
Crònica · Pla de lleida

Un any de mala hòstia

Érem adolescents i llegíem, a les peces del marxandatge de l'independentisme combatiu, eslògans que al·ludien a presumptes odis pels que ens havien pres la llibertat, i exhortacions a organitzar la ràbia, i pensàvem: potser que deixem d'afectar aquest posat de rabiüts irreductibles i encomanem una mica d'alegria, eh.

Lleida · Més d'una dècada i mitja després, quan revisem, posem per cas, l'estat d'esperit amb què hem pujat, setmanalment, a aquesta tribuna, pensem: ves que no fóssim els menys adequats per demanar-li, al poble, una mica de gaubança.

Efectivament, enguany aquesta nota ha estat, si no una organització de la ràbia, sí una elaboració cerebral, retòrica ─Déu ens guard que també refistolada─ d'una fonda i creixent mala hòstia. N'hi ha hagut estímuls banals, com ara la prohibició de fumar als bars, que fóra indecorós d'aparellar, per exemple, amb la mort de Víctor Torres ─o, més concretament, amb el que se'n va seguir: si vostè baveja davant del rei, elogia l'exemplaritat de la Transició i considera l'encaix de Catalunya a Espanya un objectiu tan incondicional com l'eradicació de la pobresa, faci el favor de no qualificar el germà de Màrius d'"homenot" (i ja ens fem càrrec que ho fa d'esma, o imitant els qui, ells sí, coneixen almenys tres aspectes decisius de la biografia de Víctor Torres i Perenya).
Un propòsit per al 2012: mirar de pensar la realitat 'dialècticament', que vol dir ser capaços de pensar que les coses van malament i bé alhora

I també hi hagut aquelles vestals del patriotisme que, davant d'un moviment que ens ha recordat, amb plasticitat i audàcia, que aquest és un món d'antagonismes objectius entre grups, no han sabut sinó veure-hi una expressió d'espanyolisme encobert ─heus ací la crítica amb què les tals vestals han emmascarat la seua afinitat ideològica amb personatges com De Guindos, o bé la manera amb què han donat renovada vigència a la caricatura del patrioter estúpid, aquell que, abans de socórrer algú en un estat d'extrema necessitat, voldrà saber si sap La Santa Espina sencera o només com comença.

I també hi hagut indicis, ai las, que el govern dels millors, més que no pas exhibicions d'excel·lència, ens en donarà d'impotència. En fi... Un propòsit per al 2012: mirar de pensar la realitat dialècticament, que vol dir, segons ens expliquen els més savis, ser capaços de pensar que les coses van malament i bé alhora.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat