Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 21 de de gener del 2009 | 14:23
Crònica · Internacional

Obama, decidit a fer front a tots els desafiaments

La dictadura dels esdeveniments ens obliga a sumar-nos a l'onada d''Obamania' que dóna la volta al món, deixant enrera la guerra d'Israel contra Hamas com a tema d'actualitat ja superat. El que se suposa que és l'home més poderós de la terra, el nou president dels Estats Units, va concedir una àmplia entrevista fa pocs dies a la revista nord-americana "Time", on desenvolupa les línies mestres del seu pensament, els seus propòsits i objectius, la seva visió dels afers. En aquests moments d''Obamania' i poques hores després de la seva presa de possessió, resulta útil conèixer el personatge a partir de les seves pròpies paraules.


"Hem rebut -diu Obama- un mandat clar pel canvi. Això significa un govern l'actuació del qual no estigui inspirada per la lògica de partit. Un govern competent. I, sobretot, un govern que és concentri, dia rera dia, sobre les necessitats i les dificultats, les esperances i els somnis de la gent del carrer. Penso que les institucions de Washington, en el seu conjunt, han rebut el mandat d'escoltar els nord-americans del carrer, com no han fet des de fa molt de temps". Per veure si l'actuació del govern és l'adequada hi ha un cert nombre de punts de referència que serviran com a criteris d'avaluació, com és veure si s'ha ajudat a superar la crisi econòmica, crear una regulació dels mercats financers i un codi de conducta per evitar noves crisis, crear nous llocs de treball, reduir els costos de la sanitat i estendre-la a tothom, iniciar una nova política energètica, la reforma de l'ensenyament, tancar Guantánamo, posar fi a la tortura, renovar les aliances arreu del món, retirar les tropes de l'Iraq, consolidar la situació a l'Afganistan, i iniciar la lluita contra el canvi climàtic.

El nou president creu que la reconstrucció de les infraestructures del país ajudarà a crear llocs de treball i a estimular la demanda. "Més que mai, afirma, penso que tenim necessitat d'invertir de manera massiva per transformar la nostra economia". Sobre la durada de la crisi contesta que "no tinc una bola de vidre i, en aquest tema, els economistes és perden en conjectures. Penso que tindrem un 2009 difícil, però si no ens equivoquem, estic convençut que podrem limitar els danys i veure com  l'economia torna a créixer a partir del 2010".


Prioritats en política exterior

En política exterior evoca les prioritats del seu govern. Una és gestionar la transició a l'Iraq, l'altra és establir una estratègia més eficaç a l'Afganistan. "Definir eficaçment la nostra política respecte a l'Iran serà també una prioritat. Obrir un diàleg més constructiu amb els nostres aliats de l'OTAN i intentar lligar unes relacions més fructuoses amb una Rússia renaixent, serà igualment prioritari. Intentar consolidar certs progressos, en termes de diàleg, en el conflicte israeliano-palestí, constitueix una altre prioritat". A llarg termini parla de la proliferació nuclear, el canvi climàtic, els temes de desenvolupament i pobresa. "Hem d'estar més atents respecte a l'Amèrica llatina. Portem massa temps oblidant-nos dels nostres veïns del continent i tenim moltes coses a fer amb estats com el Brasil, que està més avançat que nosaltres en matèria d'estratègies energètiques. Gestionar les nostres relacions amb la Xina."

"No penso que existeixin problemes insolubles, afirma. Però n'hi ha alguns d'extraordinàriament complicats. No és segur que la economia hagi arribat al seu mínim nivell. Fins i tot si adoptem tota mena de mesures no tenim cap garantia que s'haurà recuperat d'aquí a dos anys... Heretaré un dèficit de com a mínim un bilió de dòlars... Fer tornar a funcionar l'economia a curt termini i establir una política pressupostària responsable a llarg termini, quan les famílies nord-americanes pateixen la crisi i tantes necessitats queden per cobrir, és un enorme problema.... Farà falta calibrar amb cura les prioritats i podem cometre errors... Altres problemes no em deixen dormir, com el de l'Afganistan. Estic segur que la retirada de les nostres tropes de l'Iraq és una bona cosa a fer... Un altre tema que no em deixa dormir és la proliferació nuclear".


Canvi en la política d'impostos de Bush

En la qüestió dels impostos recorda que "em vaig comprometre a una disminució fiscal i el 95% dels treballadors nord-americans veuran disminuir els seus impostos. Paral·lelament, per finançar les reduccions d'impostos acordades a les famílies que més ho necessiten, proposo suprimir la deducció fiscal que havia aprovat Bush per les famílies que guanyen mes de 250.000 dòlars per any". La reforma de la sanitat "figura com una de les meves tres grans prioritats".

Preguntat sobre si el seu caràcter el porta a enfadar-se, afirma que "jo no soc dels qui criden. El mètode que sempre ha funcionat amb mi quan era nen i que ara apliquem a les nostres filles consisteix en culpabilitzar a l'altre, amb frases com : 'Estic decebut. Esperava més de la teva part'. Això no funciona a crits. Hi ha excepcions. Quan la culpabilitat no serveix, cal suscitar el temor".   

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat