Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 8 de de novembre del 2012 | 17:11
Crònica · Internacional
Antoni Reig
Periodista

La reelecció d'Obama és garantia de progrés

La continuïtat del president Obama durant quatre anys més a la Casa Blanca és garantia del manteniment de les polítiques socials com la reforma sanitària, una mesura d'un cert revifament econòmic i que evita, en la mesura del possible, noves intervencions militars en qualsevol lloc del món.

La divisió política dels nord-americans en dos grans blocs forma part essencial de la seva vida política. Des de fa molts anys, demòcrates i republicans s'han enfrontat a les urnes amb uns projectes de societat diferents. El repàs de la galeria de presidents dels Estats Units mostra una alternança en el poder habitual. Dins d'aquesta tradició, allò més normal és que el president sortint sigui reelegit per un segon mandat de quatre anys més. 

En aquesta ocasió s'ha complert la regla i això vol dir que hi haurà una continuïtat: un manteniment de les polítiques impulsades en el primer mandat. Aquestes eleccions han salvat la reforma sanitària que tant va costar de tirar endavant degut al rebuig obstinat dels republicans. Una victòria del candidat republicà Romney hauria significat la fi d'aquesta reforma, que beneficia a uns trenta milions de nord-americans amb pocs recursos o sense.
L'Iran serà, sens dubte, el desafiament major en la segona presidència d'Obama"
L'altre aspecte destacat és la política econòmica. Les mesures aplicades per l'Administració Obama han permès sortir de la crisi a l'economia nord-americana i situar-la en la via de un creixement lent i dèbil, però constant. Les promeses del candidat republicà anaven en la direcció de les polítiques d'austeritat que el govern alemany d'Angela Merkel ha imposat a la Unió Europea i el resultat l'estem patint des del 2008 i el seguirem patint en els anys vinents. Obama els hi estalviarà aquest calvari als joves i les classes mitges nord-americanes.

Iran, el major desafiament a Obama II
En política exterior sabem que el president Obama retirarà les tropes de l'Afganistan, com va fer de l'Iraq, i evitarà com sigui embolicar-se en nous conflictes bèl·lics, buscant sortides com la de la guerra a Líbia (intervenció light) o fent de voyeur, com a Síria. Els republicans, amb el seu afany de demostrar de manera palpable qui mana, són més propensos a desplegar les forces armades. Obama prefereix manar de manera més dissimulada, més subtil, més invisible (política de bombardejos amb drons, és a dir, avions no tripulats).

Tot sembla indicar que els pròxims quatre anys la potència dominant al món, els Estats Units, seguirà amb les seves línies polítiques dels últims quatre anys, que són la garantia d'un cert revifament econòmic, d'una certa atenció a les classes socials més desvalgudes (reforma sanitària) i d'un intervencionisme a escena mundial que no suposa l'obertura de nous focus de conflicte violents. El cas més calent en els temps vinents serà, sens dubte, l'Iran, donat que el règim dels aiatollahs segueix decidit a fabricar un arsenal nuclear. Aquest pot ser el desafiament major en la segona presidència d'Obama.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat