Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 13 de de novembre del 2012 | 16:47
Crònica · Tecnologia i país
Carles Toronjo i Manyé
Enginyer de Telecomunicacions @CarlesToronjo

Catalunya, EEUU i vot electrònic

Ens trobem immersos ja en plena campanya electoral. El proper #25N el conjunt dels catalans i les catalanes tornarem a escollir els nostres representants polítics al Parlament. Unes eleccions que, com ja s'ha dit per activa i per passiva, són les de més importància i rellevància de la història del nostre país.

Però no només a Catalunya, la política, aquests dies, té un paper central, un rol capdavanter. Als Estats Units d'Amèrica també. El passat dimarts 6 de novembre, els nord-americans varen reelegir Barack Obama com a president dels EEUU. Obama disposarà, per tant, de "four more years" -quatre anys més-, que ha estat la piulada més retuitejada de la història, per impulsar les seves propostes, els seus projectes i les seves polítiques. 

Les eleccions als Estats Units d'Amèrica i, més concretament, el mecanisme existent per al vot que tenen els nord-americans dista molt del que hi ha a Catalunya. Allà, el vot electrònic està molt instaurat, cosa que, malauradament, a casa nostra, encara no passa. I en aquest aspecte, una empresa catalana com és el cas de Scytl, hi té molt a dir. Aquesta companyia de capital català, que va rebre el Premi Nacional d'Internet i Telecomunicacions que la Generalitat de Catalunya va atorgar l'any 2010, és la creadora del sistema de votació electrònica que s'empra en totes les eleccions, en la primera potència mundial.
Ja és hora de tenir una llei electoral pròpia que incorpori la votació electrònica"
Una companyia catalana, amb vocació internacional i amb una clara i decidida aposta per la innovació i la recerca constant, que està competint a nivell global i s'està fent un nom en el difícil i complex món d'Internet i les noves tecnologies a través dels seus productes i serveis. En concret es tracta de la comercialització de solucions per a la votació electrònica, d'una manera segura i fiable. Aquesta empresa està lluitant i se n'està sortint, en temps de crisi i de dificultat. Es tracta d'un exemple clar i evident que les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i les telecomunicacions són una oportunitat, poden contribuir a la generació d'empreses exitoses que creïn riquesa, incrementin el teixit productiu i donin llocs de feina qualificats a molts professionals.

En un moment complicat com l'actual és una joia que hi hagin empreses així. I caldria, des de tots els àmbits: poders públics, món acadèmic, empreses i, també, mitjans de comunicació, ajudar a augmentar-ne el nombre. El nostre model productiu ha de canviar i ha de virar cap aquells sectors de futur, com el tecnològic i de la innovació, que han d'ésser els encarregats d'impulsar l'economia catalana i el país.

És una llàstima però que Scytl no pugui vendre les seves solucions al seu propi país. Pel que fa a la llei electoral, Catalunya ha d'avançar. Ja és hora de tenir una llei electoral pròpia que, entre d'altres coses, incorpori la votació electrònica. No ens podem permetre el luxe de continuar tenint una llei antiquada i que no incorpori les darreres novetats tecnològiques.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat