Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 22 de de març del 2010 | 15:05
Crònica · Cultura

El cànon!!

La setmana passada la Institució de les Lletres Catalanes (ILP) va presentar el projecte per elaborar el cànon de la literatura catalana. El projecte presentat es basa en un qüestionari amb què es pretén consensuar la llista dels llibres imprescindibles de la literatura catalana. Aquest qüestionari tindrà set punts bàsics, i s'enviarà a prop de 2000 persones de diferents àmbits acadèmics, professors d'institut, escriptors, periodistes, crítics, llibreters, editors..., de tots els territoris de parla catalana. s una iniciativa important però que potencialment pot obrir una caixa de trons de grans proporcions.

Ara fa uns 10 anys va haver-hi un encès debat al voltant d'aquest tema, que Xavier Bru de Sala va "animar" i "escalfar" amb la seva obra El descrèdit de la literatura. Ara no entrarem a valorar l'assaig de Bru de Sala, però no seria estrany que la seva veu es fes sentir les properes setmanes. Josep-Anton Fernàndez analitzà amb profunditat el tema del cànon de la literatura catalana a El malestar en la cultura catalana.

El cànon literari serà el recull de textos que considerem col·lectivament meritoris de ser coneguts, i per tant reconeguts com a barem en un procés de selecció que es institucional, i que per tant va mes enllà de les voluntats i les consciencies individuals. Fins aquí, la iniciativa que Oriol Izquierdo, Director de al ILP, va presentar la setmana passada no presenta cap més problema. Ara bé, iniciar aquest projecte sense tenir en compte el context polític, social, institucional de la nostra cultura pot conduir-nos a molts equivocs confusos.

La cultura catalana es troba a una posició subalterna. Això fa que no es pugui constituir, de manera estable, en l'univers de referència dominant al territori que li és propi. Aquest problema és i serà el de la formació del cànon literari, ja que la cultura catalana no pot ser majoritària perquè està en posició dominada. Més de vint-i-cinc anys d'autogovern han posat de manifest al voluntat unificadora cultural de l'Estat espanyol i les dificultats que patim amb certa regularitat. De fet, com molt encertadament apuntava Josep-Anton Fernàndez en el seu assaig, "la qüestió real no és si la literatura catalana es bona o dolenta, si el cànon de la literatura catalana està ben triat o no, sinó per què la cultura catalana i en especial la literatura, no té presència pública dominant, per què no se la percep com a legítima i portadora de capital simbòlic i cultural".

Cal que tinguem això clar i ben present durant els propers mesos quan es plantegi el debat del cànon en termes de jerarquies, nivell literari, autors catalans que escriuen en castellà, autors mediàtics... etc. En tot cas, benvingut sigui aquest projecte!!

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat