Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 4 de de maig del 2009 | 13:33
Crònica · Cultura

Món

En una recent entrevista de Vicenç Altaió al El Punt, el director del reformulat Arts Santa Mònica de Barcelona feia un seguit de reflexions molt interessants. En referència als primers passos del Consell de les Arts destacava que cal que s'entengui que també farà política.


No es tracta que els polítics i el món de la cultura vagin cadascú pel seu costat, com potser ha passat en massa ocasions en el passat. Altaió apuntava que com sempre els primers passos seran una declaració d'intencions, i que seran determinants. La tasca del Consell de les Arts s'ha d'encaminar a crear un model propi català, "el més exemplar de tots els consell de les arts del món". Cal dir que no és una afirmació o una aspiració il·lusòria, tot el contrari. Hem d'aspirar al màxim i no ens hem de posar cap mena de límits. El temps posarà les coses al seu lloc, però la trajectòria de la nostra cultura està recuperant una velocitat de creuer que li pertoca. Si no hagués estat pel que Josep Benet va descriure com l'intent de genocidi cultural català, 40 anys de dictadura, repressió i persecució sistemàtica, ara la nostra cultura no hauria de refer els ponts de la mateixa manera.

Per exemple, aquests dies la literatura en català és present a Nova York en el festival del Pen World Voices, un dels certàmens literaris més importants dels Estats Units. En un acte organitzat per l'Institut Ramon Llull els escriptors Carles Rebassa, Biel Mesquida i Margalida Pons recordaren la figura de Blai Bonet. En declaracions posteriors a l'acte, Biel Mesquida deia que l'acte de Blai Bonet era un reconeixement a un autor de la literatura catalana "que està a l'altura de qualsevol altra literatura del món". Actes com aquests demostren la importància de presentar la nostra cultura directament, sense el filtre de la cultura espanyola. s per això que és cabdal que el Consell de les Arts sigui exigent i ambiciós en les seves primeres actuacions.

També cal continuar fent la feina de projecció i promoció internacional de la nostra cultura que fa l'Institut Ramon Llull, ara de dol per la sentida mort de Mavi Dolç, cap de l'Àrea de Llengua i Universitats i vital activista per la nostra llengua i cultura. Es trobarà a faltar el seu carisma, vitalitat i capacitat de treball, però el millor homenatge que se li pot fer és portar el relleu del seu testimoni més lluny.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat