Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 8 de d'agost del 2011 | 11:53
Crònica · Anàlisi política
Marc Sanjaume

De Noruega a Burjassot

Hi ha un fil conductor que uneix les víctimes de la matança de Noruega i Guillem Agulló, el noi de Burjassot que morí a ganivetades ara fa divuit anys a mans d'una colla de feixistes neonazis.

Assassinat per motius polítics
El jove Guillem Agulló va morir a mans d'un grup de neonazis liderat per Pedro Cuevas qui, després de passar quatre anys a la presó, va concórrer als comicis locals amb Alianza Nacional.

Tant els joves socialdemòcrates noruecs com el jove Agulló, membre de Maulets, foren assassinats per motius polítics. I ves per on, tan als uns com als altres, se'ls nega la qualitat de víctimes del terror, en aquest cas de l'extrema dreta. L'advocat de Breivik al·lega que el seu client és boig i a les tertúlies locals pren força la idea de l'excepció, de l'ovella negra. D'Oslo a València la coartada es repeteix: és un crim d'un sonat violent, no pas un atac polític. Així, no són pocs els que neguen el fet que la matança fos en sí mateixa un missatge polític d'extrema dreta, és a dir un atac terrorista.

Noruega, però, no és Espanya. Malgrat la temptació inicial de caure en la fal·làcia de l'excepció, Breivik serà jutjat per terrorisme i crims contra la humanitat, previsiblement passarà gran part de la vida a la presó. I no només això sinó que les forces de seguretat noruegues han posat fil a l'agulla per determinar les connexions de l'assassí amb grups feixistes d'arreu d'Europa. Les declaracions dels líders polítics noruecs han donat a entendre que cal reflexionar serenament sobre el nefast missatge polític de Breivik.

La reacció de la justícia Noruega contrasta amb el conegut cas del jove valencià. L'autor de la ganivetada mortal d'Agulló fou condemnat en solitari, el grup de neonazis que l'acompanyava quedà absolt (pocs dies després atacà un altre jove) i el culpable de la seva mort, dels catorze anys de pena de presó en complí quatre entre reixes. Ni PP ni Unió Valenciana condemnaren els fets que ni tan sols reberen la qualificació de terrorisme. A les eleccions del 2007 l'assassí d'Agulló, Pedro Cuevas, va concórrer a les eleccions locals amb Alianza Nacional, una formació que curiosament ara apareix als papers de Breivik com un dels seus referents polítics europeus. De Noruega a Burjassot cal parar els peus al feixisme.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat