Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 19 de d'octubre del 2009 | 15:24
Recull de premsa · Política

Roser Clavell: "La fortalesa de la identitat d'Escòcia: és tant d'esquerres com de dretes."

Barcelona · Roser Clavell, viceconsellera d'Afers Exteriors i Cooperació de la Generalitat, ha volgut deixar clara l'estreta relació de col·laboració que existeix entre Escòcia i Catalunya a un article al diari El Punt: "Des que l'any 2002 el govern d'Escòcia i el govern de Catalunya signessin un acord de col·laboració, la relació entre ambdós governs ha estat estreta.

No en va, fins a quatre ministres del gabinet del primer ministre Alex Salmond van voler ser presents a l'acte de celebració de la Diada Nacional que la delegació del govern al Regne Unit va organitzar a Escòcia el 16 de setembre passat
". Clavell ha traduït la complicitat d'ambdós governsen en "un avanç en la promoció dels interessos comuns en àmbits tan importants i estratègics com són l'econòmic, la innovació, la immigració, els mitjans públics audiovisuals, la política exterior, els esports, la biotecnologia o l'aprofundiment democràtic, entre d'altres".

Però la viceconsellera ha volgut ressaltar, per sobre de tot, la calma amb què a Escocia es tracta el tema de l'autogovern i la independència: "Encara em continua sobtant la serenitat amb la qual els escocesos, tant els independentistes com els que desitgen continuar sent part del Regne Unit, debaten aquesta qüestió clau per al seu país. Amb passió, però sense elements viscerals, amb arguments constructius, sense prejudicis. Amb respecte per la diversitat i la plurinacionalitat". Una serenitat que de la qual Clavell ha admès que "hem d'aprendre molt, encara". Una diferència entre el cas català i els escocessos és, segons l'autora de l'article, que "al Regne Unit hi ha dues coses molt clares: Escòcia és una nació i, com a tal, té el dret a decidir el seu futur democràticament".

En aquest sentit, Clavell ha dit sentir-se complaguda de "constatar aquesta maduresa política, sens dubte fruit d'una llarga tradició i cultura democràtiques" i ha afirmat que "el punt clau de tot el debat és la qualitat de vida i el benestar de la població escocesa": "Els independentistes defensen la creació d'un estat com la millor manera de promoure els interessos d'Escòcia a casa i arreu. Tenir el control dels seus impostos els permetrà, per exemple, crear un marc fiscal més competitiu que ajudi a atreure inversió estrangera o a promocionar les empreses escoceses, generant més llocs de treball, més riquesa, més benestar, i amb el convenciment que això només s'aconsegueix mantenint-se dins de la Unió Europea".

Per a la viceconsellera, Escòcia i el Regne Unit "demostren que són unes realitats polítiques que cal tenir molt presents" i de les quals en destaca el seu punt fort: "La fortalesa de la seva identitat: que és tant de gent d'esquerres com de dretes... s aquí on trobem la màgia: la identitat no s'identifica amb una posició política". Roser Clavell ha conclòs amb el deure de tenir, els catalans, encara, "molt a aprendre en aquest sentit", i ha admès que "estaria bé que tots fóssim alumnes ben aplicats de la lliçó democràtica".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat