
"Si no hi ha espai al mercat català de la televisió per a una privada, no és per culpa del 15% de la quota de TV3", sinó "del 80% de les cadenes espanyoles".
'La televisió privada és viable'. Així titula el professor de comunicació de la UPF, Josep Gifreu, el seu darrer article a El Punt Avui, en què respon al "tòpic" que a Catalunya no hi ha espai per una televisió privada en català per culpa de TV3. Gifreu desmunta aquesta tesi afirmant que "si no hi ha espai al mercat català de la televisió per a una privada –8TV no ha passat del tres–, no és per culpa del 14 o 15 per cent de la quota de TV3. És per culpa del 80 per cent de quota de les cadenes espanyoles, entre les quals hi ha La Sexta", diu Gifreu, que cita la cadena de Mediapro perquè recentment el seu president, Jaume Roures, es va alinear amb aquesta tesi al afirmar que "una tele privada en català no és viable".
"De veritat, Catalunya no pot sostenir un model mixt de televisió pública i privada com Dinamarca, Finlàndia, Suècia o Irlanda?", es pregunta. Gifreu defensa que sí, i explica que si ara no és possible és per l'ocupació de les cadenes espanyoles i en espanyol del mercat català, un "estat de coses que no és fruit de l'atzar" sinó que, al seu parer, "respon a unes polítiques sistemàtiques dels governs de Madrid per impedir la normalització de la televisió en català a Catalunya i a tot l'espai del català".
Unes polítiques que van iniciar-se ja a la transició i que van generar, per exemple, que "la possibilitat de crear canals autonòmics" privats es retardés fins fa una dècada. "I quan l'agost de 2003 –recorda Gifreu- el darrer govern Pujol concedia els quatre canals autonòmics al grup Godó, el mercat català estava gairebé saturat.[...] La pregunta és: són viables els quatre canals del grup Godó? En aquestes condicions, no".
És per això que, per Gifreu, "algun dia caldrà dir prou a l'ocupació impune de l'espai i el mercat del català per les cadenes espanyoles i en espanyol. Seria demanar molt?". L'autor acaba l'article afirmant que "amb la independència, la nostra televisió (pública i privada) en sortiria molt beneficiada. La qüestió és si cal esperar o no al referèndum d'autodeterminació, que l'amic Roures anhela, per poder fer viable la nostra televisió privada en català".