Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 7 de de juliol del 2014 | 17:24
Opinió
Oriol Illa
Politòleg

Quina política volem per a Barcelona?

Sempre he considerat ERC com un partit lliurepensador, de fortes conviccions ideològiques, d'arrels profundament republicanes i organitzativament assembleari.

És cert que ha tingut, i té encara, un aparell de partit, una organització, uns argumentaris i una estructura orgànica amb una base formada per la militància i una cúpula composada per l'elit dirigent del partit. És a dir, en termes del politòleg francès Maurice Duverger, una organització inspirada en els partits de masses de finals del s.XIX. Però les bases d'ERC sempre s'han negat a perdre la condició de partit assembleari que ara està de moda, però que durant un temps semblava un inconvenient per fer política.

La setmana que ve es celebren les primàries que han d'escollir l'alcaldable a la ciutat de Barcelona a les eleccions del maig de 2015 entre l'Alfred Bosch i l'Oriol Amorós. I aquest no és un tema menor, si considerem que l'alcaldable de Barcelona per ERC pot arribar a ser l'alcalde de la primera estructura d'estat d'un nou país; la seva capital. Per això em sembla pertinent, oportú, democràtic i desitjable, que les primàries serveixin per escollir el candidat i, alhora, per definir un model, un tarannà, una actitud alhora de fer política.
A les municipals ja no votarem partits o sigles, només. Votarem si volem polítiques valentes, transformadores i compromeses amb l'anhel de canvi"
Les primàries d'ERC haurien de ser un instrument de canvi a Barcelona. Un exercici que mostrés la voluntat de trencar les inèrcies de la vella política, és a dir, aquella que resol els contenciosos en un despatx, aquella que venera el càrrec com els galons d'un militar, aquella que copa i que monopolitza la informació, com si al nostre món fos tan fàcil mantenir en secret una informació reservada, aquella que es considera única posseïdora de la veritat i que es veu incapaç de relativitzar el seu dogma. Aquella que prefereix un hotel a una escola bressol perquè el primer engreixa el compte de resultats i el segon només suposa despesa. Aquella què, en definitiva, no lluita per unes idees, sinó per uns interessos.

A les eleccions municipals del 2015 ja no votarem partits o sigles, només. Votarem, majoritàriament, amb la consciència de voler una nova política i si, aquesta, és capaç de transformar la ciutat a partir de l'acció municipal del proper consistori. Votarem si volem polítiques valentes, transformadores i compromeses amb l'anhel de canvi de la nostra societat –per exemple en matèria de turisme, d'urbanisme o d'equipaments públics─ o, si en canvi, mantenim les velles dinàmiques que, com aquell batí d'hivern que conservem, no deixen de ser velles per més confortables que ens semblin.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat