Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 10 de d'abril del 2012 | 16:44
Opinió · Política
Jordi Turull
Diputat de CiU al Parlament de Catalunya

Apagar el foc amb benzina

Els reiterats incompliments i deutes pendents de l'Estat espanyol cap a Catalunya han posat a la corda fluixa la nostra viabilitat econòmica i la sostenibilitat del nostre estat del benestar.

Les últimes xifres ens porten a l'esfereïdora quantitat d'11.000 milions d'euros entre el deute reconegut en infraestructures, el fons de competitivitat i les disposicions addicionals terceres de 2008 i 2009, entre moltes altres. A aquesta deslleialtat institucional s'hi suma el crònic dèficit fiscal de 16.000 milions que, amb tot, posa la nostra potencialitat econòmica i progrés social entre l'espasa i la paret. No podem ser coresponsables de l'estancament i el deteriorament del País.

La sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra l'Estatut no va mutilar només un text legislatiu sobre el que ens havíem de regir; sinó que va menysprear la voluntat majoritària dels catalans, a més d'esbotzar un consens en el terreny polític gairebé sense precedents. És paradoxal que, actualment tot i la sentència del TC , quan Catalunya té les més altes quotes d'autogovern mai assolides; és més alta i reiterada la deslleialtat de l'Estat. I com a conseqüència, més alta la dependència provocada. Aquesta situació no fa res més que atiar el foc d'unes brases que semblen perpètues. 
La primera estació és assolir el Pacte Fiscal per mantenir els serveis bàsics de l'Estat del Benestar"
Si qui ha de complir no compleix, està més que justificada la nostra reivindicació per decidir sobre tots els aspectes. I en contraposició a tant menysteniment acumulat, volem caminar sense crosses i avançar nosaltres sols. I no només per sentiment, cada vegada hi ha més gent que demana un tracte just per garantir un futur òptim pels seus fills. És una qüestió de radicalitat democràtica, fins allà on vulgui la ciutadania del nostre país. Davant dels "trilers", els esforços en ajustos pressupostaris que hem fet i el pagar per avançat, seria irresponsable no fer cap passa endavant. 

Hi ha qui ens acusa d'aventures identitàries i excloents. Tot el contrari, hem assenyalat el trajecte i la primera estació és assolir el Pacte Fiscal per poder mantenir els serveis bàsics de l'Estat del Benestar i potenciar la nostra capacitat i projecció econòmica. Poder decidir sobre allò que ens pertany ja no és una qüestió de lògica nacional, sinó també de justícia social. No ens podem resignar amb una immòbil contemplació davant la cruesa del moment tan en l'ordre econòmic com en l'ordre social. El govern de l'Estat ha de saber que la situació no està per orgues. Si seguís la seva passivitat amb Catalunya, s'arribaria a una saturació del malestar només equiparable a apagar el foc amb benzina.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Jordi Turull
Jordi Turull
Diputat de CiU al Parlament de Catalunya
Opinió ·
Credibilitat versus incredulitat
Opinió · Política
Trampes al solitari
Opinió · Política
Plou sobre mullat
Opinió · Política
Un any de canvis
Opinió · Política
CiU vs Recentralització
Opinió · Política
Aval al full de ruta
Opinió · Política
Passos ferms i endavant
Indica publicitat