Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 10 de de juliol del 2013 | 15:32
Opinió
Carles Campuzano
Carles Campuzano, portaveu adjunt de Democràcia i Llibertat al Congrés dels diputats

L'unionisme és una mala idea

No hi ha cap mena de dubte que l'unionisme s'ha incorporat amb èxit en el lèxic del sobiranisme que ha emergit en els darrers anys. La veritat, però, que es tracta d'una expressió que mai m'ha entusiasmat i que he procurat no utilitzar, de manera conscient. Els motius són diversos.

D'entrada el seu origen; sóc poc partidari de traslladar idees i conceptes que arriben d'altres territoris on la qüestió nacional està obert i ens el que busquem inspiració a Catalunya. Ho fem sovint, però en el cas de l'unionisme l'origen de l'expressió em sembla especialment nefast; es tracta de traslladar una paraula nascuda en el procés d'emancipació d'Irlanda, però que en les darreres dècades tenia a veure, sobretot, amb el conflicte a Irlanda del Nord, i ens remet a una societat fracturada per motius ètnics i religiosos amb una enorme violència.

Se m'escapa què hi podem trobar de positiu i esperançador del drama irlandès. Segurament, només la capacitat d'arribar la pau entre enemics irreconciliables durant anys. Entremig molt de dolor i patiment. Es tracta d'una expressió que simplifica el debat. Aquest és el seu èxit, sens dubte; ens permet d'identificar els "nostres "i els "altres", però diria que la societat catalana és prou complexa i dinàmica com per creure que la simplificació enfortirà el camí de l'emancipació nacional que estem recorrent.
L'unionisme no existeix però el sobiranisme podria acabar creant-lo si el continua invocant amb tantes ganes"
Segurament alguns dels "altres" que enviem al camp unionista necessàriament formen part del nosaltres que volem i necessitem construir per a continuar sent un sol poble. I el ser un sol poble és un requisit imprescindible de l'èxit del somni i l'esperança que volem fer realitat. Certament, l'unionisme identifica l'adversari i aquesta identificació potser un motor molt poderós per a crear adhesions a la pròpia causa... i també per a crear rebuig i llunyania en aquells que tenen un compromís més feble i menys militant en l'aspiració a la plena sobirania.

Sumat i restat no tinc la impressió que sumi al projecte a molts dels indecisos i dubtosos i en canvi, per la seva pròpia naturalesa, tendeix a excloure. Sóc més partidari de "marcadors d'identitat", en paraules de l'Anna Cabré, més tous i suaus que permeten a la gent apuntar-se amb més facilitat a la causa catalanista. Per altra banda, com tantes expressions del llenguatge polític, té un punt d'inintel·ligible per aquells que no són uns "malats" de la política. Si alguna cosa vàrem aprendre del President Pujol era la força de parlar com la gent alhora de difondre qualsevol idea amb voluntat d'impactar i estendre's com una taca d'oli dins la societat.

Un llenguatge més senzill i més connectat a la vida de la gent ens fa més entenedors sempre i aquest no és el cas. I com darrer argument, em remeto a un brillant article d'en Marc Arza, L'unionisme no existeix, on ens advertia dels riscos de les profecies autocomplertes: "L'unionisme no existeix però el sobiranisme podria acabar creant-lo si el continua invocant amb tantes ganes."

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Carles Campuzano
Carles Campuzano
Carles Campuzano, portaveu adjunt de Democràcia i Llibertat al Congrés dels diputats
Opinió · Política catalana
Catalunya, nació d'immigants
Opinió · Política
Quins partits per al segle XXI?
Opinió · Política catalana
Unitat
Opinió · Política
L'àrea metropolitana, assignatura pendent
Opinió · Política
La independència serà social o no serà
Opinió · Política
Raons per a un Estat propi
Opinió · Política
L'ètica de la responsabilitat
Indica publicitat