Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 29 de de desembre del 2014 | 18:07
Opinió
Josep Poblet i Tous
President de la Diputació de Tarragona

Impulsar el coneixement: aquest és el camí

L'afany per conquerir noves fites de coneixement és inherent a l'ésser humà. Així ha estat des de l'inici dels temps, i així continua sent, conscients com som que cada descobriment esdevé una nova passa cap al progrés.

De fet, ben bé es podria dir que coneixement i progrés són la mateixa cosa: les millores en els àmbits mèdic, tecnològic, biològic, econòmic o social són precisament això, avenços cap a nous objectius de benestar, els efectes dels quals incideixen en el conjunt de la societat.

Al mateix temps que assolim nous reptes i oportunitats en el camp científic, ens adonem que darrere de cada descobriment n'hi ha cent més que esperen el seu torn per entrar a formar part de les nostres vides. La recerca, doncs, no es pot aturar mai, per garantir així la continuïtat d'aquest desitjat desenvolupament. A la Diputació de Tarragona ja fa anys que apostem pel coneixement com a eina de present i de futur. En aquest sentit, una de les línies estratègiques de la nostra institució –Coneixement i Model Econòmic– incideix expressament en l'impuls a una economia territorial d'alt valor afegit basada en el coneixement, que faciliti la vinculació del nostre teixit empresarial amb les administracions i la universitat, especialment amb la Universitat Rovira i Virgili (URV), amb la qual compartim àmbit territorial i projecte estratègic.
Crear i retenir el talent, transferir coneixements a les nostres empreses, facilitar ajuts, impulsar les ciències, les arts, les humanitats..."
Tenim l'avantatge que les condicions geogràfiques, econòmiques i socials de la nostra regió propicien una bona relació entre el món empresarial i els quatre parcs científics i tecnològics que hi són presents: Salut humana i Nutrició, a Reus; Química, a Tarragona; Enologia, a Falset, i Turisme, a Vila-seca. Aprofitem, doncs, aquesta sinergia i establim criteris d'actuació basats en la triple hèlix: administració, universitat i empresa.

En aquest context, totes dues institucions impulsem conjuntament iniciatives encaminades a una especialització regional que ens ha de garantir el futur. N'és un exemple clar l'oficina Tarragona Regió del Coneixement, un organisme creat l'any 2008 per assessorar empreses del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre en la recerca de recursos per a projectes d'investigació, en el marc d'una estratègia alineada amb la Unió Europea. Una altra mostra en el mateix sentit és el Campus d'Excel·lència Internacional Catalunya Sud, al voltant de la qual s'articulen una xarxa de centres de recerca, centres tecnològics i el sector assistencial i productiu.

La nostra estratègia per a la consecució d'un model socioeconòmic que generi oportunitats i riquesa per al territori no s'atura aquí. També prestem el nostre ajut econòmic al Campus Extens-Antenes del Coneixement de la URV, que difon activitats acadèmiques en divuit seus del nostre territori, i anualment convoquem uns premis que ja han esdevingut referents de foment de l'emprenedoria i de creació d'empreses de qualitat, cabdals per a la recuperació econòmica: els Premis Emprèn, amb set categories i una nodrida participació de projectes de diferents àmbits productius que reflecteixen l'audàcia, la capacitat i la força creativa present a les nostres comarques.

Crear i retenir el talent, transferir coneixements a les nostres empreses, facilitar ajuts, impulsar les ciències, les arts, les humanitats o les enginyeries en benefici de les persones. Tot plegat ens fa més competitius. Aquest és el camí.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Josep Poblet i Tous
Indica publicitat