Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 15 de de juny del 2015 | 17:19
Opinió
David Basora
Economista

De traca i mocador

Just acabat aquest article, una amiga valenciana (gràcies, Ester) "penja" això: "Amar i protegir totes les persones i el poble; fer regnar la justícia i vetlar perquè els grans no oprimisquen els menuts" (Jaume I – Testament – 20 de juliol de 1276). No hi ha millor començament.

En un parell d'ocasions havia sopat a les Illes, dormit al Principat i desdejunat al País Valencià. Vivia el país cada setmana en la seva autèntica dimensió, durant més de set anys. Quan també per motius laborals em vaig circumscriure al Principat, es va fer petit el país i gran l'enyorança.

Eren el primers anys de la Xarxa Vives d'Universitats. Recordo les vesprades a la Penyeta Roja, i en Fede i na Maria Teresa i... la dignitat de València, i en Juli i en Pedro i... la llum del Postiguet, i na Maria José i en Carles i... la calidesa de Palma, i en Jaume i en Llorenç i..., i en el centre de tot, Morella i tantes hores viscudes, començant per les trobades d'estudiants universitaris, dels serveis lingüístics, dels cursos de doctorat... i en Carles, en Pep i en Ximo. L'estima, la reflexió i l'elegància presidien sempre la seva conversa. I és vist que el tro morellà duu a l'honorabilitat.

Joan Veny deia, la setmana passada, en el magnífic acte d'Òmnium de lliurament del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes: "La nostra llengua és una, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer..." i aquesta "...és el nervi de la cultura".
Des d'una àmplia diversitat, diferents accents i anhels diversos, però igual estima pel que som, un poble de traca i mocador!"
I moltes i moltes persones més, i moltes que s'han implicat en les darreres eleccions i amb entrelligaments simbòlics de tota mena, de catalans a les Illes, de valencians al Principat i d'Illencs al País Valencià. Persones a qui el poble els ha dipositat la seva confiança i esperança. Esperança també per una llengua i una cultura mil·lenària, que no ens té a ningú més que a nosaltres, però que per davant de tot és la nostra.

Quanta alegria per tant sols poder ser. És que des del ser serà l'hora de bastir nous ponts, d'afermar la nostra llengua i cultura, i de fer un país millor, uns països millors, i contribuir a un món millor. A favor de tots i en contra de ningú, l'única manera com sabem fer les coses, perquè aquesta és la nostra herència.

És per això que les nostres corts ancestrals, conformades per dos regnes i un principat, han aixecat la veu "solemnement i clara" i han posat damunt la taula el nostre llegat, unint ètica i moral. Des d'una àmplia diversitat, diferents accents i anhels diversos, però igual estima pel que som, un poble de traca i mocador! Emocionant tot plegat, havíem d'anar a Morella i és Morella qui ha arribat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat