Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 24 de de febrer del 2015 | 17:33
Crònica · Política catalana
David Basora
Economista

La fera ferotge

Davant dels moments històrics que s'apropen crec que ens cal mirar al passat per encarar el futur. Res serà com ha estat i el que ha estat serà modificat, cap a un costat o cap a un altre, però no podem defugir la cruïlla en la que es troba el país i la nostra cultura. És la nostra herència. Hereus d'un llegat generat, com a mínim, al llarg d'un mil·lenni i que fa escac a la nostra dignitat.

Creat el llegat pels comptats, la Diputació del General de Catalunya com a comissió de les Corts Catalanes, que "no depenia directament de la Corona i actuava com a garant de la preservació i defensa de les lleis i els interessos dels catalans" (gencat.cat), esdevingué la nostra institució primera, la Generalitat. I els primers l'han ostentat. I a tots ells –cap ella per ara– honorables. Una honorabilitat per sempre i irrefutable i que la dóna ocupar un dels trons populars més antics d'Europa. I som on som, davant l'eternitat.

Hi ha també un poble a l'altra banda del Mediterrani, en gran diàspora sempre, que al disposar d'un petit territori per reduir-la va acordar una llei del retorn, perquè tothom qui volgués s'hi pogués establir. Nosaltres ja hi estem, no ens ha de caldre retornar ni marxar si no ho volem, només hem de ser, tots i totes --i en primer lloc els honorables-- perquè és l'honorabilitat del tro ocupat la que és símbol del traspàs, generació rere generació, de l'arca que conté el nostre llegat que és la nostra dignitat.
Som la fera ferotge que, hereva del passat i conscient del present, posa sobre la taula poder viure en un món millor i més civilitzat"
És molt possible que no sigui del tot compartit, però si la cruïlla és històrica, que ho és, se'ns tira a sobre un mil·lenni de responsabilitat i davant nostre, com deia, l'eternitat. Què és el que ens hauria de fer més respecte? Que mai no oblidem i sempre tinguem present l'essència del nostre llegat –-i de la nostra dignitat–-, les nostres Corts ancestrals, conformades per dos regnes i un principat.

Som la fera ferotge que constituïa les assembles de pau i treva, pòsit de les Corts Catalanes i inici de l'herència. La fera ferotge que, hereva del passat i conscient del present, posa sobre la taula poder viure en un món millor i més civilitzat. I la fera ferotge que amb llum illenca retia homenatge a l'Ovidi Montllor, des del CAT. Quin poble!!! Es mereix obrir l'arca del seu llegat, perquè aquesta conté la seva dignitat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat