Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 15 de de febrer del 2010 | 16:49
Notícia · Cultura

Pujol acusa les majors de ser aliades "de l'obra de destrucció del català que va fer Franco"

Barcelona · L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha carregat durament contra l'actitud "absolutament tancada" de les majors pel que fa a la presència de la llengua catalana a les sales, i ha assegurat que "el món empresarial cinematogràfic té una obligació respecte del país i la llengua". Amb una actitud força més positiva que la que va mantenir CiU en un principi respecte la llei del cinema, Pujol ha afirmat que hi ha "d'haver una presència del català als cinemes", i ha respost a aquells que diuen que no hi ha costum de veure cinema en català que "tampoc estàvem acostumats [abans de l'aparició de TV3] a veure la televisió" en aquesta llengua.

L'expresident ha atribuït aquesta inèrcia, en declaracions a Rac1, als quaranta anys de dictadura franquista. "Això és una vergonya! -ha dit- Si no estem acostumats a escoltar en Gary Cooper en català és perquè hi va haver en Franco". En aquest sentit, Pujol no s'ha mossegat la llengua i ha declarat que "no es pot ser ara una mena d'aliat objectiu de l'obra de destrucció del català que va fer en Franco", en referència a les empreses que s'oposen de manera furibunda a la nova llei. "Es poden discutir moltes coses, -ha conclòs Pujol- però aquesta actitud absolutament tancada que hi ha i que hi va haver en la meva època, això no pot ser".

L'expresident també ha fet referència a les declaracions i l'article d'Ernest Maragall de la setmana passada en què afirmava que Catalunya està "fatigada" de tripartit i que l'actual govern no té projecte de país. Pujol s'ha preguntat "què fan vostès? Ocupen unes cadires per fer què? [...] Un Govern ha de tenir projecte de país. I si no en té, aquest és un mal Govern".

Respecte el possible desembarcament de Joan Laporta a la política, que podria esgarrapar un bon nombre de vots tradicionalment convergents, Pujol no ha volgut entrar a fons en l'assumpte, tot i que ha deixat clar que tothom té dret a voler ser president de la Generalitat. A pesar d'això, l'expresident ha deixat clar que "hi ha molta diferència" entre un club de futbol i la Generalitat.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat