Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 5 de de setembre del 2014 | 17:40
Opinió
Jordi Porta

Unitat i serenitat davant del procés

No cal dir que la situació dels mitjans per crear opinió pública en aquests moments a Catalunya ja es preveia complicat tenint en compte la premsa i la televisió espanyoles en general i el seu intent d'influir en l'opinió pública catalana. Però també per la circumstància d'alguns factors que s'han produït i que eren imprevisibles. No entraré a fons en el cas de l'expresident Jordi Pujol i Soley perquè continuo sense veure clars els factors i les motivacions que hi intervenen --i, encara menys, el calendari que s'ha triat per a fer-ho públic i, sobretot, qui ha determinat aquest calendari.

Em sento bastant identificat amb un article publicat no fa gaire sobre el tema per Joan B. Culla.

El fet és, però, que l'estat espanyol ha posat en marxa tots els mitjans al seu abast per privar o entorpir la capacitat de decisió política de la població de Catalunya. Tot plegat era de preveure i això no ha de modificar el nostre itinerari estratègic que, com tothom sap, té un punt important el dia 11 de setembre. El tema de la legalitat i el respecte a l'Estat de dret ja s'ha comentat prou vegades com per veure que intel·lectual i políticament només serveix per mantenir una situació que es va gestar en un context que no podem considerar gaire exemplar des del punt de vista de les llibertats democràtiques i la seva lliure expressió.
Hem de mantenir el màxim d'unanimitat estratègica per tal que allò que intenten no afebleixi la nostra capacitat democràtica de decidir"
I a més amb uns òrgans d'interpretació de la llei que durant trenta-sis anys han demostrat clarament el seu biaix ideològic. Ja s'ha recordat prou vegades el Pacte Internacional de Drets Civils i polítics, en vigor des del 1976, que reclama el dret a l'autodeterminació dels pobles. O la declaració del Tribunal de Justícia de l'Haia que el 2010 va dir: "Declarem que en una societat democràtica, a diferència d'una dictadura, no és la llei la que determina la voluntat dels ciutadans sinó que és aquesta la que crea i modifica, quan sigui necessari, la legalitat vigent".

En fi, ja sabem que tot això serveix de ben poc de cara als oponents al dret a decidir. Nosaltres, però, hem de mantenir el màxim d'unanimitat estratègica per tal que allò que intenten provocar, és a dir la nostra divisió interna, no afebleixi la nostra capacitat democràtica de decidir el futur polític.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Jordi Porta
Jordi Porta
Opinió · Política catalana
El respecte a la llei
Opinió · Política catalana
Les maniobres per desviar l'atenció pública
Opinió · Política catalana
Del carrer a les nostres institucions
Opinió · Política catalana
Els poders públics i la societat civil
Opinió · Política
Democràcia i respecte a la Constitució
Opinió · Política
Probable nou estil polític repressiu
Opinió · Política catalana
Endavant i mantinguem la dignitat
Indica publicitat