Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 10 de de maig del 2011 | 18:13
Notícia · Comunicació

És Pujol el "secret català de l'èxit" de Salmond?

El 'Financial Times' assegura que el primer ministre escocès ha estat un "deixeble aplicat" de Pujol, però exagera l'aposta secessionista de l'expresident de la Generalitat en els seus 23 anys de mandat.

L'article d'opinio considera que Salmond ha seguit la mateixa estratègia que Pujol

Jordi Pujol és "el secret català de l'èxit" d'Alex Salmond. Així ho assegura aquest dimarts el diari britànic 'Financial Times' en un article d'opinió que compara la figura de Pujol amb la de Salmond. Segons l'articulista Phillip Stephens l'èxit de l'SNP es basa "en l'oferta d'independència sense secessió, el luxe de l'autogovern sense les conseqüències de la separació". El model, diu el periodista, s'assimila al de Pujol al capdavant de la Generalitat. "Salmond té un exemple en Jordi Pujol, el pare del nacionalisme català i mestre de la seva ambigüitat", assegura el Financial Times. La independència, assegura l'article, és "el destí" però el líder "no forçarà el camí".

És cert que el nacionalisme escocès es va emmirallar en certs aspectes al català quan Escòcia va recuperar l'autogovern, però també ho és que mentre Jordi Pujol va ser president mai no es va alinear, ni que fos indirectament, amb les tesis independentistes, i ni molt menys va apostar per convocar un referèndum d'autodeterminació.

Així, i tot i que és possible que Pujol hagi pogut ser un referent en certs aspectes per a Salmond i l'SNP –el seu carisma i el seu lideratge en són un exemple- comparar les estratègies nacionals d'ambdós dirigents és més que agosarat. Afirma Stephens que la fórmula de Pujol en els seus 23 anys de mandat "era una demanda d'independència que sempre evitava la completa ruptura amb Madrid", i que "va mantenir l'amenaça d'un plebiscit com una pistola apuntant al cap del govern espanyol". Dues afirmacions que no s'ajusten a la realitat: Pujol va combatre l'independentisme des del govern perquè mentre era a la Generalitat sempre va creure i lluitar per un encaix de Catalunya amb Espanya en què es respectés el fet diferencial català. Ha estat darrerament, especialment després del fracàs estatutari i la sentència del TC, que Pujol ha avançat que a unes tesis més properes a les de Salmond.

Ara bé, és cert que l'articulista l'encerta al considerar la possible estratègia del primer ministre escocès en aquesta legislatura: "Salmond probablement perdria un referèndum demà, però si la culpa per les mesures d'austeritat es pot vincular a Anglaterra, qui sap què pot passar el 2015? El senyor Salmond és un polític que canvia el temps. No n'hi ha gaires d'aquest tipus", conclou el diari.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat