Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 10 de de gener del 2011 | 16:05
Crònica · Unió europea

L'aposta pel desarmament nuclear

L'abril passat Obama i Medvedev signaven a Praga un nou acord START en el què es comprometien a reduir els respectius arsenals nuclears en un 30%, fet que hauria de permetre l'eliminació de molts caps nuclears fins a situar-los com a màxim a 1.550 per estat. Amb tot, el que encara quedaria en mans de les dues potències, podria destruir tot el planeta.

Aquest acord ha sigut aprovat pel Senat dels EUA i, dies després, per la Duma -el Parlament rus-, de manera que s'està en condicions de començar a concretar detalls, una tasca gens fàcil degut a la diversitat de materials i a la pròpia seguretat militar que hi ha entre els dos estats, però el camí està marcat i és d'esperar que es vagi avançant. De fet, l'acord, que és molt important pel volum que representa, no afecta frontalment la capacitat militar dels dos estats, donat que tant els EUA com Rússia tenen el 90% dels caps nuclears que hi ha al món, el que significa que els pocs estats amb capacitat nuclear, com són el Regne Unit, França, l'Índia, la Xina o Israel, estan molt per sota de la capacitat dels dos colossos.

I en aquest escenari, França expressa la seva desconfiança en l'acord per tal que no li afecti a la seva capacitat nuclear. De fet, més li valdria a França apostar pel desarmament nuclear internacional, donar suport al recent acord START, i concentrar també les seves forces i capacitat militar en trobar sinergies a Europa, uns moviments que el país francès ja ha començat a fer amb un acord amb el Regne Unit.

La finalitat per a Europa seria, doncs, cercar la sinèrgia de les seves forces militars amb l'objectiu de consolidar una autèntica capacitat defensiva i militar europea: una veritable política de seguretat i defensa europea que sigui capaç de ser influent en el món i que tingui capacitat de forçar els estats poderosos a aprofundir en el desarmament general i nuclear.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat