Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 18 de d'octubre del 2016 | 14:00
Notícia · Política catalana

Puigdemont: "La querella de la Fiscalia contra Carme Forcadell és inadmissible i contrària a la voluntat democràtica dels catalans"

El cap de l'Executiu ha pronunciat aquestes paraules en una conferència a la Sciences Po, un dels centres d'estudis polítics més prestigiosos, en el marc del viatge oficial que està fent a París. Puigdemont està acompanyat del conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i el delegat del Govern de la Generalitat a França i Suïssa, Martí Anglada.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha qualificat com a "inadmissible i contrària a la voluntat democràtica dels catalans" la decisió de la Fiscalia General de l'Estat de querellar-se contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que s'ha conegut avui. I ha denunciat la "persecució judicial dels polítics catalans" davant la qual"Catalunya està indefensa jurídicament".

El president ha centrat la seva intervenció en explicar el procés polític que viu el país i ha destacat que "el projecte independentista de Catalunya és la revolució democràtica més potent que hi ha actualment a Europa". Una revolució que ha qualificat de"tranquil·la, feta amb vestit i corbata i amb samarreta, on hi participen ciutadania i institucions, classes populars, classes mitjanes i empresaris del país". "Aquest no és un procés que va de nacionalisme, sinó d'aprofundiment democràtic", ha assegurat el cap del Govern, qui ha afegit que "aquesta realitat és la que més inquieta Madrid, perquè és conscient que aquest moviment és imparable".

En diferents moments del seu discurs, el cap del Govern ha subratllat el caràcter "totalment pacífic i democràtic" del procés i ha defensat la necessitat de fer un referèndum com un "instrument adequat" que "reclama àmpliament i de forma constant un Parlament per resoldre un conflicte concret". També ha posat en relleu que entre el 75 i el 80% dels catalans dóna suport al referèndum i ha explicat que per fer-lo "no cal canviar la Constitució", perquè "no hi ha un problema jurídic", sinó "únicament un problema de voluntat política".

El cap de l'Executiu ha assenyalat que al Parlament de Catalunya hi ha una majoria favorable a la independència després de les eleccions del 27 de setembre de 2015. I ha assenyalat que la cambra catalana ha aprovat celebrar un referèndum vinculant sobre la independència com a molt tard el setembre de 2017. "Un cop culminat el procés serà el torn una altra vegada dels ciutadans, que hauran de decidir a les urnes si opten per elegir un nou parlament constituent i avançar definitivament cap a la proclamació de la independència", ha dit, i ha subratllat que "no farem el pas definitiu sense una pantalla de validació democràtica".

Puigdemont ha insistit en la voluntat del Govern "de poder explicar de primera mà què és el que defensem, per què ho fem i com ho volem fer". En aquest sentit, i en relació amb la resposta judicial i la "nul·la disposició al diàleg" del govern espanyol davant les aspiracions de Catalunya, el cap de l'Executiu ha afirmat que "la resposta a aquest conflicte polític no vindrà de Madrid, sinó que haurà de venir d'Europa, per la incompareixença de l'Estat espanyol".

"Mai renunciarem al diàleg"

Malgrat l'actitud del Govern espanyol, el cap del Govern ha insistit en la seva voluntat de diàleg, tant amb l'Estat, com amb la Unió Europea i la comunitat internacional. "Nosaltres mai renunciarem al diàleg, mai ens aixecarem de la taula de negociació", ha assegurat, però ha lamentat que "l'única resposta que rebem de l'Estat és un no".

El president ha denunciat "la invasió legislativa constant al nostre marc legal per part del Tribunal Constitucional, que està a les ordres del Govern espanyol i vulnera la més elemental separació de poders consubstancial en tota democràcia". En aquest sentit, ha assegurat que "el marc jurídic ha d'estar al servei de la democràcia, i no pas a l'inrevés". També ha fet notar que en tot moment del procés "es garantirà la seguretat jurídica de tots els actors implicats".

"La independència és la manera d'arribar a Europa i al món"

Durant la conferència, el cap del Govern també ha posat en relleu la vocació europea de Catalunya, i ha subratllat que "volem ser un nou Estat, i volem ser-ho en el marc de la Unió Europea". Una UE que després del Brèxit "s'ha demostrat que és prou flexible per adaptar-se a les necessitats polítiques del moment. I estem convençuts que sabrà adaptar-se perquè Catalunya continuï a la Unió Europea quan sigui un Estat independent".

En aquest context, ha fet notar que "davant d'alguns que es plantegen abandonar la UE, nosaltres afirmem solemnement que en s volem quedar i combatre tots aquells que volen destruir-la i que, en definitiva, van contra els seus principis fundadors, com a espai d'acollida, credibilitat, progrés i entesa".

Així, ha explicat que "volem contribuir a donar resposta als problemes socials i les crisis humanitàries des de la solidaritat i la responsabilitat democràtica""La independència és la manera d'arribar a Europa i al món", ha afirmat el president, qui ha recordat que a Catalunya "volem acollir uns 4.500 refugiats, però no ho podem fer perquè l'Estat espanyol ens ho impedeix".

El president també ha volgut deixar clar que des de Catalunya "aspirem a unes relacions molt properes i amistoses amb l'Estat espanyol", així com també amb França. "Estem convençuts que amb una Catalunya independent ampliarem i millorarem les nostres relacions en àmbits culturals, educatius, d'infraestructures, econòmics i socials, entre molts d'altres", ha reblat.



Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat