Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 28 de d'octubre del 2009 | 14:08
Crònica · Política

El sobiranisme ja sedueix la majoria de gal·lesos

Quan al setembre del 1997 els gal·lesos decidiren dotar-se d'un Parlament propi per una ajustadíssima majoria, del 50,3%, eren pocs els que pensaven que l'autogovern es consolidaria en pocs anys. Però ho ha fet. L'acord per constituir les institucions pròpies de Gal·les dins del procés de devolution' britànic era més aviat de mínims i es va publicar l'any següent del referèndum a través de la llei Government of Wales Act.

L'anomenada Assemblea Gal·lesa s'escolliria per mètode proporcional, tindria seixanta membres i podria legislar sobre matèries determinades, això sí, subjectes al veto de la Secretaria d'Estat de Gal·les.

Més d'una dècada després els resultats de l'experiència d'autogovern són més que satisfactoris pels defensors del sobiranisme gal·lès. Una enquesta publicada aquesta setmana constata allò que molts gal·lesos feia temps que afirmaven: el sobiranisme és creixent i la voluntat d'assolir cotes més elevades d'autogovern ha esdevingut majoritària. Segons l'enquesta efectuada per YouGov, un 42% de l'electorat votaria Sí en un referèndum sobre si l'Assemblea Gal·lesa hauria de tenir plens poders legislatius, mentre que un 37% votaria No. D'altra banda, és important remarcar l'efecte que ha tingut l'experiència escocesa sobre el públic gal·lès. Curiosament, segons aquesta mateixa enquesta, quan els gal·lesos són preguntats sobre si voldrien gaudir d'un autogovern semblant al dels escocesos aleshores els partidaris del Sí arriben al 62% i els del No es queden en un 28%. La part més interessant, però, és la que fa referència a l'eficàcia de l'autogovern; un 55% dels enquestats consideren que el govern de Gal·les ha millorat gràcies a la devolució de poders a l'Assemblea; i la confiança que demostren els electors és més elevada en el cas dels diputats i el govern gal·lès que no pas el britànic. Finalment, l'enquesta mostra una voluntat majoritària de convocar un nou referèndum on es decidís incrementar el nivell d'autogovern cap a una sobirania legislativa i impositiva.

El proper 18 de novembre el Govern gal·lès farà públics els resultats del procés anomenat All Wales Convention. Aquest projecte, liderat pel Primer Ministre gal·lès, el laborista Rhodri Morgan, ha de servir per endegar una segona onada de devolució que incrementi els poders legislatius de l'Assemblea. El procés participatiu ha costat fins ara 1,5 milions de lliures esterlines. Sembla ser que el resultat del procés serà, previsiblement, una bona empenta per convocar un nou referèndum tal com han confirmat les enquestes esmentades. De fet, l'acord per convocar aquest referèndum era un dels punts estipulats entre els laboristes i els sobiranistes del Plaid Cymru quan van pactar la formació del Govern autònom de coalició ara fa gairebé tres anys. Ara, amb les eleccions a l'horitzó previstes pel 2011, és hora de concretar aquests acords i dotar a l'Assemblea gal·lesa d'allò que tots els Parlaments del món tenen en major o menor mesura, la capacitat legislativa.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat