Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 5 de de gener del 2010 | 14:40
Crònica · Política

SNP: objectiu Westminster

Les eleccions generals al Regne Unit s'acosten i els nacionalistes escocesos no volen quedar a l'ombra dels grans partits. s per això que els darrers dies els líders nacionalistes han intensificat els missatges cap al seu electorat per tal de mantenir els resultats obtinguts el 2005 i mirar de millorar-los. L'estratègia sembla ser que, de moment, està centrada en intentar fer entrar a l'agenda política britànica temes que puguin beneficiar l'SNP.

La setmana passada el president Alex Salmond afirmava, entre acusacions d'electoralisme per part de l'oposició laborista, que sense més poders propis Escòcia no podria fer efectiva una veritable Revolució verda basada en les energies renovables. Salmond, al missatge de cap d'any, va tornar a defensar la necessitat de celebrar una referèndum secessionista com a única via per poder aplicar les polítiques que s'ha marcat el govern escocès. D'altra banda, aquesta mateixa setmana l'SNP feia publiques les dades de militància que el situarien per sobre dels 15.000 afiliats, això segons fonts del partit suposaria un increment del 65% de militància des de l'any 2003.

Els laborsites escocesos (SLP) superen lleugerament el nombre de miltants dels nacionalistes amb una xifra oficial de 18.500 membres. Els conservadors malgrat que no han fet públiques les dades afirmen que tenen aproximadament el mateix nombre d'afiliats que l'SNP. Segons el cap de negocis dels nacionalistes, Bruce Crowford, aquestes dades demostren que el govern de Salmond està fent "polítiques tangibles pels escocesos i que l'objectiu a partir d'ara és continuar creixent fins a les eleccions generals".

Finalment, les polítiques públiques incloses als programes anunciades per Conservadors i Laborsites han fet saltar totes les alarmes al quartel general de l'SNP. Aspectes com el Pla Nacional de Salut (NHS), les beques per fracàs escolar o les ajudes a l'habitatge, polítiques en principi només aplicables a Anglaterra i no pas a Escòcia, han enfurismat els líders nacionalistes. El diputat per Dundee Est, Steward Hosie, ha denunciat una campanya, orquestrada pels grans partits, de marginació de les qüestions escoceses. Segons Hosie "el primer dia del 2010 ja veiem els Laboristes i Tories deixant de banda Escòcia, dient a la gent a qui han de votar, en comptes de discutir qüestions escoceses".

Però la diputada Laborista per Aberdeen, Anne Begg ha estat clara acusant a l'SNP de voler fer perdre'ls davant dels Conservadors: "les eleccions generals són una cursa de dos cavalls i la majoria dels escocesos volen a Gordon Brown de primer ministre, no pas a David Cameron" ha dit Begg. La data de les eleccions generals encara està per decidir i el primer ministre Gordon Brown ha plantejat diverses opcions els darrers mesos com el 25 de març o el 6 de maig.

Salmond ha fixat com a objectiu arribar als 20 diputats (actualment l'SNP en té 7) però les enquestes apunten un petit augment de vot que no es traduirà en gaires diputats més. No obstant, els analistes de l'SNP confien en que que el front antireferèndum que han constituit els partits unionistes activarà el vot nacionalista a la primavera.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat