Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 19 de de novembre del 2012 | 16:50
Opinió
Ferran Requejo
Catedràtic de Ciència Política de la UPF

Escòcia i la UE

Un dels aspectes sobre els què actualment hi ha més confusió és el de la vinculació o no de Catalunya a la Unió Europea, un cas en què els ciutadans optem per un "sí" en un futur referèndum. Com a referència general, podem veure com es considera aquest punt en el cas del procés Escòcia-Regne Unit.

Sembla prou clar que la UE no té una posició fixada sobre processos "d'ampliació interna". També és clar que els casos escocès i català estan protagonitzats per ciutadans europeus. Tanmateix, resulta flagrant el contrast entre les cultures polítiques britànica i espanyola en termes de democràcia, modernitat, drets i respecte al pluralisme intern. Un objectiu bàsic del proper Govern de la Generalitat serà assegurar que el referèndum es faci amb totes les garanties procedimentals i legals que el legitimin internacionalment.

En el cas escocès, el procés post-referèndum està descrit en detall per diferents informes (vegis per exemple el signat per Graham Avery, decisor expert en temes europeus; sessió 2012-13, HC 643, accessible en la home page del Parlament britànic). De manera contundent s'estableix la irracionalitat i la manca de realisme que suposaria que Escòcia quedés fora de la UE per tornar a ser admesa poc després (!).

Es dóna per descomptat que s'establiria un procediment simplificat, després del referèndum, per la reubicació d'Escòcia com a nou membre de la UE (també es va fer un procediment simplificat, i molt ràpid, en el cas de l'Alemanya unificada).
Els referèndums d'Escòcia i Catalunya s'han de fer el mateix dia. Així, el procés s'europeïtzaria automàticament"
Es tracta d'un procediment molt diferent al de l'accés de nous membres a la UE. Escòcia ─diu l'informe─ no és Turquia. Hi ha drets de ciutadania europea que han de ser respectats. Les modificacions legals a introduir en els Tractats serien mínimes (decisió del nombre d'eurodiputats escocesos, vots en el Consell, etc).

Aquest procediment es faria en paral·lel a la negociació entre els governs de Londres i Edimburg sobre els termes concrets de la separació. S'apunta, a més, que es podrien adoptar fórmules de participació d'Escòcia a la UE durant aquest període transitori, com tenir veu sense vot en el Consell, representació a les Conferències Intergovernamentals, etc. Així, en cas de victòria del "sí" en el referèndum, es proclamarien simultàniament l'establiment formal d'un estat escocès i el seu accés de ple dret a la UE.

Després del referèndum, el cas de Catalunya es podria regular amb un procediment similar. Per això he proposat que els referèndums d'Escòcia i Catalunya es facin el mateix dia. Seria el dia del referèndum Scot-Cat. Així, el procés s'europeïtzaria automàticament. I la resposta prevista per la UE hauria de ser similar en els dos casos.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Més opinions de Ferran Requejo
Ferran Requejo
Catedràtic de Ciència Política de la UPF
Opinió · Informe SIC
Processos constituents
Opinió ·
Més enllà de Gaziel
Opinió ·
Els estats i el progrés de la democràcia
Opinió ·
1714 - 1945 - 2014
Opinió ·
Tres plans, vuit elements
Opinió ·
Corrupció? Qualitat democràtica
Opinió ·
Lideratge, govern, societat
Indica publicitat