Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 19 de d'octubre del 2010 | 14:27
Crònica · Internacional

Un premi Nobel indigest per a la Xina

Fatal, el premi Nobel de la Pau d'enguany ha caigut fatal a les autoritats de la Xina. I això que ja s'ho veien venir i s'havien mobilitzat, amb totes les seves influències i potència coercitiva per mirar de parar-ho. El fet és que el premi atorgat al pacifista i demòcrata Liu Xiaobo ha estat silenciat, és a dir, el poble xinès no ha estat informat per decisió dels dirigents xinesos. Aquest silenci, que amaga l'emprenyada oficial, sols ha estat trencat per un editorial del diari oficial Huanqiu Shibao.

Aquest editorial afirma: "Actuant així, [el Comité Nobel, que atorga el premi] ha manifestat una vegada més la seva oposició a l'obra d'obertura i de reformes engegada per la Xina i la seva hostilitat respecte del poble xinès... El premi Nobel de la pau s'ha convertit en un objecte menyspreable que s'aprofita de la seva imatge per imposar a la resta del món la ideologia occidental. En el segle passat va ser atorgat en diverses ocasions a opositors al règim soviètic, en particular a Mikhaïl Gorbatxev, que va causar directament l'enfonsament de la Unió Soviètica".

Segons el diari, l'hostilitat cap a la Xina moderna "s'ha convertit en una nova mania": "Fins ara dos xinesos han obtingut el premi Nobel de la pau: el Dalai Lama (el 1989) i Liu Xiaobo. El primer és una figura destacada d'un moviment separatista xinès, el segon preconitza l'aplicació íntegra, a la Xina, del sistema polític occidental i s'oposa a les lleis en vigor. Es miri com es miri, no hi ha cap mena de dubte que aquests homes no formen part de les forces de la pau i ni recolzen el desenvolupament de la Xina dels últims anys, ans el contrari, s'han enfrontat a la societat xinesa amb la seva oposició sistemàtica... Donar-los un premi que porta el nom de pau és una manca de respecte per la gran majoria del poble xinès. Es la manifestació de l'arrogància de la ideologia occidental vers els xinesos".

Amb les seves acusacions, el diari oficial ens fa recordar els plantejaments de Huntington sobre el xoc de civilitzacions quan diu: "Els xinesos tenen raó de creure que el premi Nobel no és res més que un instrument polític al servei dels interessos d'Occident. Les persones que atribueixen aquest premi no volen veure que la Xina és un país estretament unit i en pau; voldrien que la societat xinesa patís divergències politiques fins el seu complet desmantellament, com va ser el cas de la Unió Soviètica. Utilitzen el premi Nobel de la pau per obrir una bretxa en la societat xinesa".

La intenció és ben clara: "L'occident, creant una controvèrsia al voltant de Lui Xiaobo, no se situa en el camp jurídic, sinó que sols intenta que la Xina s'occidentalitzi instaurant la pluralitat política" continua el diari xinès. "Quan opten per donar aquest premi a Liu Xiabo, estant encara empresonat, el comitè Nobel mostra el seu menyspreu pel sistema judicial xinès... La incomprensió mútua entre la societat xinesa i l'occident s'agreujarà amb aquest fet... s quasi impossible que el desenvolupament de la Xina sigui aplaudit per l'occident... Hem d'insistir en un punt: el Comitè Nobel i la gent que representa no podran modificar la trajectòria del desenvolupament de la Xina. [...] Aquest grup de persones no poden fer d'àrbitres del món. En diverses ocasions l'occident arrogant ha malinterpretat la voluntat del poble xinès i l'orientació de la Xina".

Reivindicació del dret de poder criticar a la Xina
Per la seva banda, el president del Comitè Nobel, Thorbjorn Jagland, va dir, en donar el nom del guanyador d'enguany, que aquest és "un Premi Nobel indispensable", ja que així s'imposa a la gran potència emergent que és la Xina una responsabilitat: respectar els drets humans i adequar el creixement econòmic, el poder polític i les llibertats individuals. El premi s'ha donat a Liu Xiaobo, que porta més de vint anys de lluita pels drets humans i que li està costant molt cara, ja que actualment està condemnat a onze anys de presó. De fet, però, el guardó és representatiu: premia tots els xinesos que lluiten pels drets humans.

Jagland afirma que la Xina ha de poder ser criticada, com totes les altres grans potencies. Segons Jagland: "La influència de la Xina se sent a tot el món i la lluita en favor dels drets humans és una actuació en favor de la pau". El diari noruec Bergerns Tidende ("El temps de Bergen") escriu que "les autoritats xineses no entenen que el Comitè Nobel és un òrgan polític nacional independent que no representa els interessos noruecs, tot i ser nomenat per l'Storting (parlament noruec) [...] el Comitè Nobel ha donat proves de coratge trepitjant els peus de la gran potència sense tenir en compte les amenaces de represàlies contra Noruega".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat