Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 13 de d'octubre del 2010 | 14:08
Crònica · Internacional

"Bèlgica en estat de mort clínica"

"Bèlgica és en estat de mort clínica", va declarar el passat dia 5 d'octubre el diputat democristià flamenc Eric Van Rompuy, germà del president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy. El dia abans, 4 d'octubre, el líder del partit independentista flamenc Nova Aliança Flamenca (NVA), Bart de Weber, guanyador de les eleccions del passat 13 de juny, va anunciar el fracàs de les negociacions entre flamencs i valons per formar un nou govern federal. Ara De Weber te l'encàrrec d'efectuar un nou intent de trobar una via de sortida a l'actual atzucac.

Des de la celebració de les passades eleccions legislatives que set partits (quatre flamencs o neerlandòfons i tres valons o francòfons) han estat negociant la reestructuració de l'Estat belga que demanen els flamencs i a la qual es neguen els francòfons. La premsa francesa atribueix el fracàs d'aquestes converses a la suposada intransigència de De Weber. El fet és que els francòfons no accepten els plantejaments de la major part de les forces polítiques de Flandes, liderades pel NVA.

En el terreny fiscal el partit independentista flamenc vol que el 60%, com a mínim, de l'impost sobre les persones sigui transferit a les regions (Flandes, Valònia i Brussel·les) per tal de que Flandes controli no sols les seves despeses sinó també una bona part dels seus ingressos. Els francòfons temen que això porti a una disminució dels impostos sobre els ingressos més elevats el que suposaria una disminució dels ingressos per a l'Estat federal i unes "deslocalitzacions fiscals" favorables a Flandes.

Solidaritat o responsabilitat
Els francòfons defensen el principi de la solidaritat dins de l'Estat federal i els flamencs parlen de responsabilitat, és a dir, que cada regió funcioni d'acord amb els mitjans de que disposa. La conseqüència pels habitants de Valònia i Brussel·les, és a dir, els francòfons, seria una baixada del seu nivell de vida. Altres temes sobre els quals no hi ha acord son el refinançament de la capital i la "llei del finançament", és a dir, la transferència dels recursos de nivell federal a les regions.

Les anteriors eleccions legislatives del juny del 2007 van ser guanyades pel partit democristià (CD&V), liderat per Yves Leterme, però va fracassar degut a que les negociacions interminables amb els francòfons no van portar a un acord sobre la reforma de l'Estat que havia promès als seus electors. El passat mes de juny els votants el van castigar assolint el seu partit el 17,6% mentre que la NVA de De Weber arribava al 28% ( a les anteriors eleccions en que s'havia presentat sol havia tret menys del 5%).

De Weber va aprendre la lliçó per evitar que li passés el mateix que a Leterme i la seva suposada intransigència (tallant unes negociacions de més de quatre mesos que estaven estancades) ha reforçat el suport polític de l'electorat ja que segons les enquestes ara el seu partit superaria el 32% en cas de comicis anticipats. Aquest líder, a més del fort suport popular, disposa a favor seu i dels seus objectius polítics del recolzament dels democristians del CD&V, els liberals de l'Open VLD i  l'extrema dreta de Vlaams Belang, que junts representen les tres quartes parts de l'electorat flamenc.

Un dels factors més importants d'aquest procés inacabable de desacords entre flamencs i francòfons és el canvi de mentalitat d'aquests últims, que ara es veuen impotents per mantenir Bèlgica com a Estat federal a no ser que acceptin transformar-la en una mena de confederació, com volen els flamencs, i s'estén entre els valons la idea de una mena de Pla B, de crear una federació Valònia-Brussel·les. Fins i tot el diari unionista "La Libre Belgique" en un editorial recent ha escrit, per primera vegada, que cal pensar en "negociar un altre destí".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat