Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 31 de de març del 2009 | 14:23
Crònica · Ideologia i pensament polític

Les cinc reformes que necessiten els Estats Units

La democràcia als Estats Units precisa cinc reformes: la del finançament de les campanyes electorals per evitar, com ara, que sigui el diner el que doni accés al poder; la reforma en la igualtat d'oportunitats per l'accés a l'educació; la d'una assistència sanitària garantida per a tothom; la reforma en les formes de treball garantides i socialment útils; i una justícia igual i igualtat per a les dones.

 

Aquestes reformes eliminarien els pitjors aspectes de la discriminació i del racisme, segons escriu un dels més destacats filòsofs de la política del segle passat, John Rawls, al seu llibre "Lliçons de història de la filosofia política" recent publicat a Itàlia (Editorial Feltrinelli, 544 pàgines, 45 euros).

Rawls és considerat el filòsof polític nord-americà més important del segle passat. Les seves idees han influït en el pensament liberal-democràtic. La seva obra "A theory of justice", del 1971, és una de les obres de filosofia política més estudiades sobre el segle XX. Les arrels històriques del liberalisme són La Reforma i les guerres de religió dels segles XVI i XVII, que van portar a l'acceptació del principi de la tolerància i de la llibertat de consciència, a la limitació del poder absolut de la monarquia amb l'emergència de les classes mitges i el sorgiment de règims constitucionals, i a la conquesta de la democràcia i el respecte per les majories per part de la classe treballadora.

Aquest desenvolupament va donar-se a diverses parts d'Europa i Amèrica del Nord en èpoques diverses. En el cas d'Anglaterra, la conquesta de la llibertat de consciència és del segle XVII, la del govern constitucional és del segle XVIII, i per arribar a la democràcia i al respecte a la voluntat de la majoria expressada a través del sufragi universal, del segle XIX, recorda l'autor. -Tres elements bàsics de la justícia liberal- El camí cap a la llibertat i la democràcia no està acabat sinó que, segons Rawls, totes les democràcies liberals actuals són imperfectes i estan lluny encara de la justícia democràtica. I aquí ve la seva proposta de les cinc reformes necessàries per a la democràcia nord-americana. El concepte liberal de justícia està format per tres elements bàsics: una llista de drets i llibertats fonamentals iguals, la prioritat d'aquestes llibertats i la seguretat de que tots els membres de la societat poden fer ús d'aquesta llibertat i d'aquests drets. La llibertat fonamental igual inclou la llibertat política igual (dret de vot i d'ocupar càrrecs públics, dret d'expressió política), la llibertat de paraula, dret a la lliure associació i llibertat de consciència, així com la igualtat d'oportunitats, la llibertat de moviments, el dret a pensar per un mateix i al propi cos, el dret a la propietat i el dret a la justícia.

Aquestes llibertats, afirma l'autor, no poden ser sacrificades per obtenir un major benestar social. I no s'ha de confondre la doctrina liberal amb la llibertària, que no assegura als ciutadans els mitjans adequats per fer ús de la seva llibertat. Un règim legítim és el que disposa d'institucions polítiques i socials justificades als ulls dels ciutadans. Sense menystenir la importància de les religions i dels costums o tradicions, el liberalisme polític diu que els objectius politics imposats pel dret han de respondre a la raó i judici dels ciutadans.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat