Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 14 de de gener del 2010 | 13:46
Crònica · Euskal Herria

Ofegats per les contradiccions

Així s'han quedat els socialistes després de negar durant mesos una evidència que els angoixa: l'aposta de l'esquerra abertzale per les vies exclusivament polítiques i pacífiques és real. La campanya intoxicadora va començar el passat 13 d'octubre, el dia que Arnaldo Otegi, Rafa Díez i altres destacats dirigents independentistes eren detinguts. El ministre Rubalcaba va ordenar arrestar-los perquè estaven impulsant dins de l'esquerra abertzale una nova estratègia basada en la "no ingerència externa i en la no violència". Traduït: una aposta política per donar una solució democràtica al conflicte basc que hauria de ser respectada tant per ETA com pel govern espanyol.

Massa fort per a un Estat que es troba a gust jugant amb les cartes marcades i que s'aprofita de l'existència d'ETA per no afrontar un debat estrictament polític que sap que té perdut a la llarga. Per el·laborar la nova estratègia, Otegi i Díez van demanar ajut al sudafricà, Brian Currin, un reconegut expert en resolució de conflictes. Currin confirmava a finals de l'any passat que la proposta de Batasuna és "seriosa i creïble". Resposta immediata del conseller d'interior basc, Rodolfo Ares: "Currin s'equivoca".

Mentre Otegi i companyia eren conduïts a la presó sota l'acusació -atenció, per què no té preu-, d'intentar fer política!! els socialistes s'afanyaven a desprestigiar i a negar les intencions del líder abertzale. Però amb el pas dels mesos, s'ha començat a esquerdar la línia marcada per Zapatero i Rubalcaba de negar la realitat a tota costa. s molt gràfica l'evolució que ha sofert, per exemple, el discurs del president del PSE, Jesús Egiguren, davant els plans impulsats per Otegi. Aquest socialista va ser un dels artífexs de l'últim procés de pau i un dels principals interlocutors d'Arnaldo Otegi. En l'última dècada tots dos han mantingut nombroses reunions secretes a Euskal Herria i també a diferents capitals europees. Doncs bé, el 13 d'octubre Egiguren justificava la batuda de la policia de Rubalcaba contra els líders independentistes: "No sé què estaven fent. No dubto que, segurament, en el seu interior, volguessin obrir una nova via, però els temps han canviat molt i els seus esquemes són de fa 10 o 20 anys. Ara ja no s'hi val a dir que volem buscar noves vies o que volem fer un pol sobiranista o que estem contra la violència. De totes maneres, no crec que tinguessin res important o definitiu entre mans."

Unes setmanes més tard, el 8 de novembre, Egiguren continua instal·lat en les directrius del Ministeri de l'Interior: l'intent d'Otegi perquè l'esquerra abertzale superi la lluita armada, diu, "és paper mullat". El 22 de novembre l'evidència comença a obrir-se pas. De sobte, Egiguren modula les crítiques: "No m'atreviria a dir que no hi ha res de nou. Suposo que és una passa de gegant, encara que nosaltres no ho veiem."

Finalment, el cercle es tanca després de gairebé dos mesos d'ocultar premeditadament la veritat. L'onze de gener d'enguany, Egiguren es destapa, contradiu obertament les tesis defensades per Rubalcaba i el seu escuder Ares i proclama en públic que el debat intern en l'esquerra abertzale s'està desenvolupant de "manera seria". Creu que la majoria d'aquest món aposta per dur a terme un "plantejament polític" i pensa que, a la fi, el debat es "decantarà a favor de la política" perquè així ho vol un ampli sector de les seves bases. L'evolució és molt significativa. Com també ho és l'embolic que s'ha fet el Lehendakari. Tanta propaganda i tanta mentida acaben generant esquizofrènia i això genera contradiccions. El subconscient li ha fallat a Patxi López quan en una entrevista recent explicava que "en teoria, el debat en l'esquerra abertzale va per una banda, però ETA va per una altra".

ETA encara no s'ha pronunciat sobre el debat intern, però tant és. Acceptem per un moment el que diu López. Si és cert que Batasuna i ETA comencen a seguir camins diferents, pot explicar el Lehendakari quin sentit té empresonar a Otegi i a la cúpula de l'esquerra abertzale que defensen l'abandó de les armes? O és que els han engarjolat precisament per aquesta raó? Sols és una teoria.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat