Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 19 de de maig del 2016 | 00:00
Crònica · Política
Mònica Sellarès

Visita d'Arnaldo Otegi, símbol d'una lluita i d'un país, a Catalunya

Durant molts anys l'imaginari col·lectiu català que somniava amb la consecució de la independència s'emmirallava irremeiablement amb Euskadi que estava en l'avantguarda de la lluita per les llibertats nacionals i ara ,ves per on, és el món abertzale basc qui es vol emmirallar amb les formes de fer de Catalunya i el Procés que aquesta ha estat capaç d'engegar en els darrers anys.

Així, ho ha reconegut un dels seus líders d'Arnaldo Otegi que es troba de visita a Catalunya convidat per la CUP després dels anys passats a la presó. Uns anys de "segrest" per part de la justícia espanyola que no tenia altra finalitat que impedir la consolidació del seu lideratge al capdavant del procés basc. Otegi ha afirmat que ha vingut a aprendre del "Procés" dels seus encerts i de les seves equivocacions i per tal, en la mesura que sigui possible, traslladar aquest a Euskadi una vegada superat el conflicte armat amb l'Estat Espanyol.


La seva visita s'ha convertit en tot un esdeveniment en el que Otegi ha estat molt ben rebut per part del món sobiranista català i la mateixa presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, l'ha rebut en audiència a la Cambra catalana. Un sobiranisme català que li reconeix el seu protagonisme en el si del procés de pau a Euskadi i per ser un dels artífexs que van fer possible que la majoria de l'esquerra abertzale apostés per les vies pacífiques i democràtiques i abandones la solució armada.

I ara que ja no hi ha violència al País Basc què? Doncs ara més que mai l'Estat i els seus aparells consideren a Otegi un perill de primer ordre ja que el mantra que sense violència tot és possible i tot es pot parlar se'ls ha girat en contra. Otegi és perquè li han convertit un símbol per això li volen impedir que es presenti com a candidat a lehendakari en les properes eleccions basques i volen per tant que es faci efectiva la seva inhabilitació fins l'any 2021.

L'unionisme ha tancat files a Catalunya en contra de la visita del líder abertzale. No volen ni sentir a parlar de cap tipus de reconciliació. Només volen la derrota del món abertzale i d'ETA i d'aquesta última com més tard millor per poder seguir explotant l'existència del conflicte com a fre a una possible obertura al diàleg.

La visita d'Otegi a Catalunya xoca, per tant, de ple amb l'estratègia dels aparells de l'estat consistent en mantenir que Otegi i l'esquerra abertzale són terroristes i que el conflicte basc i català no tenen res a veure un amb l'altre. L'estat,doncs, continua jugant la carta de l'immobilisme tot i les repetides peticions internacionals per tal que s'asseguin a dialogar com en el seu moment ja es va fer a Irlanda del Nord on les víctimes d'ambdues bandes es van tenir en compte i en el que ambdós bàndols van demanar perdó. I es que no hi haurà reconciliació possible si abans no hi ha el reconeixement del conflicte i de les víctimes per ambdues parts.



Mònica Sellarès













Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat