Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 12 de de gener del 2009 | 17:38
Crònica · Euskal Herria

Cas suspès però no tancat

De moment s'ha jugat la primera part del partit i l'han guanyat els vuit acusats: el Lehendakari Ibarretxe, els socialistes Patxi López i Rodolfo Ares i els dirigents de Batasuna, Arnaldo Otegi, Pernando Barrena, Juan Joxe Petrikorena, Rufi Etxeberria i Olatz Dañobeitia. s cert que el Tribunal Superior de Justícia del País Basc ha arxivat la causa oberta contra tots ells -la causa contra el diàleg polític durant el procés de pau-, però falta encara disputar la segona part d'aquesta picabaralla político-judicial. I el terreny de joc no serà pas propici per als interessos dels imputats perquè la partida continuarà, en els pròxims mesos, en el Suprem.


Aquest serà el tribunal que haurà de decidir si accepta o no els recursos que ja han anunciat que presentaran les plataformes espanyolistes que actuen en la causa com acusacions populars, el "Foro de Ermua" i "Dignidad y Justícia". L'objectiu dels recursos serà forçar la reobertura del cas, tornar a seure en el banc dels acusats a Ibarretxe i companyia i, aquesta vegada sí, jutjar als polítics acusats de fer política.  

La decisió presa pel tribunal format per tres magistrats és salomònica des del punt de vista corporatiu. La suspensió s'ha aprovat per majoria, no ha estat unànime perquè el president del tribunal, Manuel Díaz de Ràbago -un madrileny de 54 anys que en fa 36 que viu a Euskadi i que s'ha declarat en més d'una ocasió contrari a la Llei de Partits- no està conforme amb l'arxivament i ha emès un vot particular. Els tres magistrats s'han repartit els papers per salvar els mobles. Així aconsegueixen desactivar un procés que, gràcies al vot particular de Díaz de Ràbago, no desautoritza del tot al principal avalador de les denúncies del Foro de Ermua i Dignidad y Justícia, Fernando Ruiz Piñeiro, president del Tribunal Superior de Justícia d'Euskadi. I a més té una altra virtut: els tres magistrats eviten el judici i li passen la patata calenta al Suprem, tribunal que no es pronunciarà abans d'un any sobre els recursos a favor de continuar amb la vista oral. 
El cas, doncs, continua viu. No s'ha tancat definitivament perquè encara hi ha una porta oberta i ara la última paraula la tenen els jutges del tribunal espanyol tant marcadament hostil als interessos bascos i, en especial, contrari als abertzales com ha quedat demostrat en els darrers anys amb el "Cas Atutxa" o amb la corrua d'organitzacions de l'esquerra abertzale il.legalitzades des d'aquesta instancia judicial.

La importància dels líders polítics implicats en aquest afer no ens ha de fer perdre l'autèntic fons de la qüestió. El que està en risc no són les carreres polítiques dels vuit acusats. El que corre perill de veritat és el diàleg polític com a instrument per solucionar el conflicte basc. Si aquest partit l'acaben guanyant els sectors contraris a una sortida dialogada, pacífica i democràtica per al conflicte entre Euskal Herria i Espanya, serà impossible intentar nous processos negociadors en el futur i es consumarà una terrible aberració: senzillament perquè buscar la pau serà il·legal. Almenys serà delicte arribar a un acord que inclogui a l'esquerra abertzale. Però un procés de pau sense l'esquerra abertzale no és un autèntic procés de pau. Una pau justa, duradora i estable ha d'integrar a totes les tradicions i sensibilitats polítiques del país. La pau no es pot fer contra ningú.  

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat