Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 27 de d'abril del 2009 | 13:41
Crònica · Cultura

Balanç

Passat Sant Jordi toca fer balanç i enguany de manera força unànime la valoració és molt positiva. El còctel necessari d'ingredients va funcionar: va haver-hi una bona climatologia i no vam tenir cap polèmica entre estrelles mediàtiques que només fan un llibre que coincideix amb Sant Jordi i escriptors, i les vendes de llibres van ser immunes a l'actual crisi.


Al marge de l'habitual ball de xifres i llistats sobre autors més venuts, exemplars que s'han venut, que s'ofereixen amb una immediatesa sorprenent, el que és interessant de Sant Jordi són les declaracions dels dies previs. Així, per exemple, el Conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, afirmava en una entrevista a RAC1 que actualment a Catalunya l'àmbit de la cultura està vivint un bon moment i que es troba en una mena de corba ascendent. Sense entrar en triomfalismes la sensació és que s'està en una fase positiva. Potser la llei del cinema que s'haurà de debatre i aprovar properament al Parlament de Catalunya serà, esperem que sense l'habitual rebombori mediàtic, un nou èxit que confirmi el bon moment.

s obvi que tot és millorable i que el futur de la nostra llengua i cultura no està assegurat i que es treballa i assegura dia a dia. Dit això, si fem un anàlisi històric de la dinàmica cultural del nostre país dels darrers cent anys veurem que ara, per primer cop, tenim el període més llarg de democràcia i d'institucions de govern pròpies. Això ha possibilitat l'aplicació d'una certa política cultural i lingüística (si bé amb limitacions i acomplexaments).

Aquest fet per si sol no vol dir res, però d'entrada assegura l'acumulació d'un capital cultural simbòlic i real que es podrà anar traspassant de generació en generació sense els trencaments i genocidis culturals que per la nostra cultura han suposat totes les dictadures dels darrers 100 anys i la tragèdia de la guerra civil. Potser en aquest punt, és oportú i necessari fer un apunt i recordar el darrer llibre de Modest Prats Engrunes i retalls'. Es tracta d'un recull d'articles, textos i reflexions escrits els darrers quaranta anys i que en la seva presentació de la setmana passada a Girona va ser descrit com a "una eina de referència no només entre els cercles acadèmics". Modest Prats és una de les personalitats de referència pel que fa a la recerca, l'anàlisi i el debat de la llengua catalana. Aquest recull de textos és un llibre que s'ha d'afegir al "corpus" d'obres que ens han de possibilitar aprendre del passat, reflexionar sobre el present i avançar amb pas ferm cap el futur.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat