Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dilluns, 20 de d'abril del 2009 | 14:26
Crònica · Cultura

Sant Jordi cosmopolita

Ja fa setmanes que s'han posat en marxa tots els motors que cada any fan possible la celebració de la diada de Sant Jordi. Els darrers dies s'han multiplicat arreu de Catalunya les presentacions de llibres i actes on els escriptors n'eren els protagonistes.

Si es compta amb la complicitat d'una bona meteorologia sembla que enguany la diada serà immune a la crisi que ens afecta. Fet molt significatiu i rellevant, que indica i reivindica el paper de la cultura en temps de crisi. La llengua i la cultura són la columna vertebral del país, són el que assegura mirar cap al futur i cap al món amb confiança, esperança i ambició. Als actes que s'han programat per aquest dijous 23 d'abril als pobles i ciutats d'arreu de la nostra geografia cal afegir-hi els que tindran lloc arreu del món. L'Insititut Ramon Llull ha preparat per segon any el programa Sant Jordi al món. L'objectiu és difondre la cultura catalana a l'àmbit internacional.

Per fer-ho s'han organitzat activitats en vint-i-dues ciutats de tretze estats diferents. Només per citar-ne alguns com a mostra, Londres acollirà un concert de Jordi Savall, a Berlín Baltasar Porcel presentarà la traducció a l'alemany del seu llibre Mediterrània Onatges tumultuosos, a París es donarà a conèixer la traducció francesa de la poesia de Màrius Torres, amb la presència del germà del poeta i antic secretari de la Generalitat a l'exili a l'Estat francès Víctor Torres. A Nova York, una ciutat on convé tenir una presència estratègica, el Ramón Llull ha organitzat el festival "Catalan Days" que engloba actes artístics, gastronòmics i literaris i la Fundació Catalunya Oberta i el Catalan Institute of America han organitzat l'acte "Books and Roses".

Tot plegat només és una petita mostra de les moltes activitats que s'han programat per donar a conèixer la festa de Sant Jordi, el que aquesta representa i, sobretot, la nostra cultura. s una bona ocasió per superar la tensió diària amb que encarem els intents constants de laminació, negació i subordinació que ens arriben més o menys subtilment des de l'aparell burocràtic i mediàtic espanyol. Internacionalitzar Sant Jordi, si bé partim d'un plantejament modest, és la millor manera per encarar com a país, cultura i nació els reptes del segle XXI. Precisament aquest divendres a Nova York es presentarà el llibre de la politòloga Montserrat Guibernau La identitat de les nacions, on formula el terme "nacionalisme cosmopolita", concepte que pot ser estratègic pel nostre futur i del qual n'haurem de tornar a parlar.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat