Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 10 de de setembre del 2014 | 18:08
Crònica · Afers religiosos

Unió és sobiranista i no unionista, malgrat Duran

Unió Democràtica de Catalunya (UDC) és un partit basat estatutàriament en l'ètica d'inspiració cristiana però el seu dirigent actual més conegut, Josep Antoni Duran i Lleida, fa grinyolar aquest ideari.

Ell sintonitza en la pràctica més amb l'episcopat espanyol (la unitat d'Espanya és un bé moral a salvaguardar) que amb l'episcopat català (totes les opcions polítiques, també la sobiranista, són legítimes si es propugnen de manera pacífica i democràtica).

Duran mai parla de la Catalunya sobirana. Per això la seva presència en la Diada Nacional de Catalunya és tan insignificant enguany --ja va ser-ho en els anteriors 11 de Setembre. També Unió corre el risc que el seu paper esdevingui insignificant en la situació derivada del procés sobiranista si els seus dirigents i militants s'obliden que aquest partit històric, fundat el 1931, és sobiranista i no unionista, digui el que digui el vell polític lleidatà.
UDC fracassarà si perd dos dels seus signes d'identitat: l'ètica d'inspiració cristiana i l'independentisme"
Duran i Lleida està repetint la mateixa estratègia errònia que va endegar ja fa anys Anton Cañellas i que el va portar al fracàs polític personal i de projecte. Cañellas i Unió varen trencar les seves vinculacions degut a que Cañellas va inventar-se el que s'anomenava Unió Democràtica-Centre Ampli. Aquella operació, semblant a la que pretén ara Duran, va fracassar.

Ara, UDC fracassarà --potser definitivament-- si perd dos dels seus signes d'identitat: l'ètica d'inspiració cristiana, totalment oposada al nacionalcatolicisme espanyolista; i l'independentisme o, millor dit amb llenguatge contemporani: el sobiranisme.

Un llibre que acaba d'aparèixer, Prop de l'abat Escarré. En la resistència antifranquista, de Ramon Vila-Abadal (profund coneixedor de les interioritats de Montserrat i d'Unió) es refereix a alguns d'aquestes aspectes. Escriu: "Des de que tinc ús de raó política he estat separatista. He tingut la sort de ser fill del doctor Lluís Vila d'Abadal, fundador de la Unió Democràtica de Catalunya i que, durant la guerra i fins que va morir el 10 de setembre de 1937, va ser el capdavanter de l'actitud que el partit havia de prendre en aquella situació".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat