Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dijous, 26 de d'agost del 2010 | 14:14
Crònica · Afers religiosos

Nou homenatge a Modest Prats

Fa unes setmanes la Universitat de Girona va retre un merescut homenatge a l'insigne capellà, estudiós, professor i escriptor Modest Prats. Si fa un any va rebre un homenatge públic que va aglutinar insignes figures públiques -consellers de la Generalitat, bisbes, escriptors i l'entrenador del Barça- amb motiu de la publicació del seu llibre "Engrunes i retalls. Escrits de llengua i cultura catalanes", aquesta vegada ha estat la Universitat que el mateix Prats va impulsar. L'acte es va celebrar en un marc d'alt valor simbòlic per a l'homenatjat, l'antic Seminari Menor, i va aplegar l'alcaldessa de Girona, l'actual bisbe de la diòcesi i moltes altres personalitats del món cultural i social de la ciutat.

La biografia de Modest Prats, que va ser presentada en el decurs de l'acte, reflecteix perfectament la riquesa polièdrica d'aquest capellà obert, fidel al Vaticà II, catalanista i que sempre s'ha distingit per la seva tasca intel·lectual i pastoral. Considerat com un dels grans erudits en la llengua catalana, ha treballat i encara treballa incansablement en la magna obra Història de la Llengua catalana, escrita conjuntament amb un dels seus biògrafs, Josep Maria Nadal.  El seu prestigi com a professor, estudiós i expert en el camp de la sociolingüística és tan gran que se'l considera una de les personalitats de referència pel que fa a la recerca, anàlisi i debat de la llengua catalana.

Eclesialment Modest Prats també ha tingut i té un relleu extraordinari. Forma part de la gran generació de capellans catalans que van abraçar amb il·lusió i entusiasme els nous aires del Concili Vaticà II i que han estat capaços de mantenir-s'hi fidels. Mossèn Prats no és, en absolut, dels capellans que són capaços de fer el que sigui per grimpar en l'escala funcionarial i arribar a ser bisbes, a base de renunciar als seus principis i "convertir-se" a la moda involucionista com passa sovint. Home de fermes conviccions, to suau i pedagògic, verb fàcil i dialèctica brillant, ha format generacions universitàries que el consideren com un autèntic mestre.

Encara ara se'l coneix com el "rector de Medinyà", tot i que els darrers anys es va traslladar a la Parròquia de Santa Susanna del Mercadal, on continua adscrit. Per això el seu amic Salomó Marqués, un altre dels seus biògrafs, va anunciar en el decurs de l'homenatge  que molt aviat es publicarà una nova obra sobre Modest Prats: "Les homilies de Medinyà". En aquest recull dels sermons de Modest Prats, ben segur, es dibuixarà clarament el pensament i el compromís cultural, social i eclesial d'un dels grans capellans catalans dels darrers cinquanta anys.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat