Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 12 de de març del 2014 | 18:20
Recull de premsa

Villatoro: "La cultura catalana necessita una xarxa civil forta que mantingui la relació cultural entre els territoris"

"Si el procés triomfa no pot significar el bandejament de la cultura compartida a València i les Balears (i l'Aragó). I si el procés no surt prou bé, la unitat cultural serà encara més vital".

L'escriptor Vicenç Villatoro ha dit a un article que alguns creuen que el triomf del procés sobiranista a Catalunya "significarà una ruptura de l'espai cultural, que una Catalunya independent quedaria forçosament aïllada".

A l'article I València i les Balears Villatoro ha desmentit aquesta sentència --"No hi ha cap raó de fons per pensar-ho"-- i ha continuat argumentant que existeixen espais culturals compartits per territoris "que tenen realitats estatals diferents": "L'alemany, el castellà, sobretot el neerlandès ens indiquen que es poden mantenir espais culturals compartits entre estats diferents. Fins i tot en el cas del català, ha estat més fluïda la relació cultural entre Catalunya i Andorra -tot i ser en estats diferents- que entre Catalunya i València".

"Si el procés sobiranista surt bé --ha continuat--, la cultura catalana tindrà més força institucional al darrere (un altre estat compromès al seu favor, cal suposar), però hi ha el risc que una reacció ofesa i venjativa de l'Estat vulgui trencar els ponts amb la resta de la comunitat cultural. Ja ha començat a passar". Sobre això, Villatoro ha dit que si el procés sobiranista "no surt bé, serà més imprescindible que mai la col·laboració de tots els territoris".

Finalment, l'autor de l'article ha sentenciat que en qualsevol de les dues hipòtesis, "la cultura catalana necessita en aquests pròxims anys que hi hagi una xarxa civil forta que mantingui la relació cultural entre tots els territoris, sense paternalismes, des de la igualtat" i ha dit que "si el procés no surt prou bé, la unitat cultural serà encara més vital".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat