Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 23 de de gener del 2015 | 19:11
Recull de premsa

Strubell: "La Cancelleria del Premi Ciutadà Europeu ha comès un greu error atorgant un premi a SCC"

"SCC ha tingut com a màxims blancs de la seva agressiva crítica entitats com ara l'ANC i Òmnium Cultural, que --ara sí-- realment tenen un esperit europeista notable".

El filòleg i polític català, Toni Strubell, ha dit a un article que el Premi Ciutadà Europeu, que atorga cada any el Parlament Europeu, "podria ser una de les eines més útils per promocionar els valors europeus i la mateixa institució", però "amb la concessió enguany d'un premi a l'associació Societat Civil Catalana (SCC), i la negativa a concedir-ne un a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), és evident que aquesta contradicció ideològica ha estat resolta clarament a favor d'aquesta darrera idea".

"Els defensors de la concessió del premi a SCC parlen --ha explicat--, a les actes de la Cancelleria del Premi Ciutadà Europeu, de la defensa que suposadament fa aquesta entitat dels valors europeus. De lluny estant, hom podria imaginar que SCC és una entitat de gran pes social que s'ha enfrontat a grups euroescèptics i que s'oposen a l'ideal europeu. Però res no podria ser menys cert. SCC ha tingut com a màxims blancs de la seva agressiva crítica entitats com ara l'ANC i OC, que –ara sí– realment tenen un esperit europeista notable i, a més, representen de debò la societat civil catalana".

Strubell ha sentenciat que la Cancelleria del Premi Ciutadà Europeu "ha comès un greu error atorgant un premi a SCC si ho ha fet per europeisme" ja que allò que ha caracteritzat SCC "–marca blanca del neofranquista Somatemps– és la seva ideologia nacionalista espanyola, organitzant actes com el del 12 d'octubre". "Recordem que entre els seus destacats promotors hi ha el Sr. Javier Barraycoa, que el 8 de febrer de 2014 va participar en un acte del grup parafeixista Democracia Nacional, en homenatge a la División Azul de Franco" ha destacat.

Finalment l'autor de l'article El descrèdit d'un premi europeu ha dit estar convençut que, "més tard o més d'hora, el Parlament d'Europa s'adonarà de l'error que ha estat la concessió d'aquest premi" i ha reblat que s'ha "caigut en el partidisme espanyolista": "Entre alguns eurodiputats, es rumoreja que el PP es volia "revenjar" pel premi concedit a la PAH l'any passat. Però és evident que l'altre partit nacionalista espanyol, el PSOE, els ha ajudat de ple".

"Sigui com sigui --ha conclòs--, la Cancelleria, sense adonar-se'n, ha portat descrèdit a un premi per la ceguesa amb què s'ha doblegat davant una consigna nacionalista. També pel desconeixement que ha mostrat de l'ample moviment democràtic, europeu i alliberador que està recorrent aquest país, contra el qual –ara sí– SCC fa casus belli. La conclusió per força ha de ser que no han donat un premi a favor d'Europa".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat