Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 25 de de març del 2011 | 19:51
Recull de premsa · Política

Joan B. Culla: "L'octogenària ERC tracta d'igual a igual a la debutant formació laportista"

En l'article 'El meteorito', publicat a El País, Joan B. Culla analitza la trajectòria política de Joan Laporta, des que fa tan sols un any era el convidat estrella de l'assemblea de Reagrupament fins al recent pacte amb Portabella.

"Encara que pugui semblar una altra cosa, va ser tan sols fa un any, el 21 de març del 2010, quan, intervenint com estrella convidada a la segona assemblea de Reagrupament, Joan Laporta va anunciar de manera inequívoca la seva voluntat de passar a 'l'acció política'". Així comença l'article B. Culla, que recorda que aleshores l'expresident considerava 'poc intel·ligent' acudir a les eleccions en competència amb RCat i apel·lava a la unitat.

Les llargues i el progressiu distanciament de Laporta amb Rcat van desembocar, recorda d'historiador, en la creació de Democràcia Catalana , un partit "quasi unipersonal" i la seva integració a Solidaritat, coalició que B. Culla qualifica de "singular criatura política". Singular, segons l'historiador, perquè incloïa des "d'adeptes a la falç i el martell" a "felins espècimens del món dels negocis", i també per la diferent trajectòria i història dels partits.

"Sembla obvi que la clau de la campanya electoral de SI", diu B. Culla, no van ser les aportacions del PSAN o Els Verds, "ni tampoc les masses de seguidors atretes per Bertran o López Tena, sinó el caudal de popularitat mediàtica" de Joan Laporta. Després de recordar les altes expectatives que havia posat el propi expresident del Barça sobre els resultats electorals i havent afirmat que "no tenia cap desig d'escalfar la cadira en un Parlament de fireta", l'historiador conclou que "segurament, la constatació que era això el que li tocaria fer fins el 2014" explica la ruptura amb Solidaritat i el pacte de DC amb ERC i Rcat a Barcelona. "Un pacte pel que l'octogenària ERC tracta d'igual a igual a la debutant formació laportista", recorda B. Culla, referint-se a que els dos partits tenen dos llocs entre els cinc primers de la llista.

L'historiador afirma que com que "res li garanteix" a Laporta complir "l'anhel" de ser un "conseller determinant" a l'Ajuntament, l'expresident blaugrana "ja comença a parlar" de presentar-se a les generals del 2012. "A Esquerra –conclou B. Culla- tenen dret a preguntar-se si han subscrit una aliança o han abraçat un meteorit".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat