Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 21 de de gener del 2009 | 16:28
Recull de premsa · Política

Josep Maria Pasqual: "L'impuls de la política exterior catalana mai gaudirà de la col·laboració de l'Estat "

Barcelona · En l'article de El Punt 'La diplomàcia catalana', Josep Maria Pasqual analitza la propera obertura de l'ambaixada catalana a Nova York i aposta per portar la política exterior de la Generalitat més enllà. Pasqual explica que aquest tipus de política "mai gaudirà de la col·laboració de l'Estat, (com no es pot comptar amb la col·laboració de l'Estat en res que contribueixi a presentar els catalans com a catalans pel món)", ja que "cada vegada que es concreta algun objectiu estratègic de la política exterior del govern de Catalunya", "s'obre una petita escletxa d'esperança en un futur sobirà".


L'autor explica que la de Nova York serà la quarta "delegació" oberta aquesta legislatura. "En llenguatge col·loquial -afirma- d'aquestes delegacions se'n diu ambaixades, un nom que oficialment no els correspon però que ens aproxima a la manera com caldria dir-ne si el país fos un estat". I argumenta: "Si és veritat que el nom fa la cosa, cada cop que algú fa servir el nom ambaixades per referir-se a les delegacions contribueix a la normalitat nacional futura", com també és cert que "els partidaris de la dependència s'afanyaran a prohibir l'ús eufemístic del mot ambaixada , no fos cas que endurís la crosta, i s'esforçaran a divulgar el succedani oficial delegació".

Tot i alabar la "bona feina que representa per a la projecció internacional de Catalunya l'obertura d'ambaixades", Pasqual recorda que "l'objectiu nacional" ha de ser "la creació d'una autèntica conselleria d'Afers Estrangers, amb una dotació pressupostària i un marc competencial comparables als que tenen els estats per aquesta matèria". L'articulista admet que la Constitució i l'Estatut són "una paret" que "condicionen la política exterior de la Generalitat", "però en temps de mundialització el sentit comú ens avala per forçar la legalitat en matèria d'internacionalització de Catalunya".

Tot i els retrets que rep i rebrà l'obertura d'ambaixades, amb "crítiques demagògiques" com, per exemple, "el cost econòmic que suposen" aquestes, Pasqual afirma que "caldria que els responsables de la política exterior catalana no afluixessin i es marquessin també com a objectius estratègics immediats la creació del cos diplomàtic (amb escola diplomàtica) i del cos de traductors i intèrprets jurats". "Són elements indispensables -conclou- perquè, a més d'obrir delegacions, consolidem estructures d'estat pròpies".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat