Indica publicitat
Dijous, 9 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimecres, 18 de de febrer del 2009 | 16:49
Recull de premsa · Política

"Més transferències per a Chaves que per a Montilla"

Barcelona · Aquest és el titular d'un article de l'Avui que fa un repàs del desplegament de l'Estatut català, i el compara amb l'andalús. Després de tots els atacs que va rebre el procés estatutari català, i un cop retallat i aprovat, el PSOE s'ha pres amb calma el procés i aquest 2008, mentre el govern de Chaves "va rebre vuit traspassos de competències", l'executiu de José Montilla en va rebre sis. Una actitud amb la que es pretén fer temps per esperar a la futura nova retallada que suposarà la sentència del TC. Tenint en compte que fins l'actualitat s'han fet un total de 10 transferències, "la meitat del que s'havia proposat" la Generalitat, "a aquest ritme calen 47 anys per acabar la feina".


L'escrit recorda les paraules del secretari d'Estat d'Afers Constitucionals, Fran Caamaño, que va afirmar "que potser és convenient esperar que hi hagi sentència del Tribunal Constitucional abans de desplegar l'Estatut". "Oficialment -afegeix la notícia- no és aquesta la posició del PSOE, però ho sembla, si es fa cas del ralentí en què està el desplegament. Tan curta és la marxa que, sense tant de soroll, Andalusia ha rebut més traspassos en la segona legislatura de José Luis Rodríguez Zapatero que Catalunya".

En aquest sentit, "dels 8 traspassos per a la Junta, 7 són ampliacions de traspassos anteriors que no es desprenen del seu nou Estatut", però en el cas català, "dels sis traspassos tancats del tot el 2008 -publicats als butlletins oficials- també cinc figuren com a ampliacions i només tres es desprenen directament de l'Estatut".

Amb aquest panorama, l'article recorda que "el pla del conseller Joan Saura era obtenir-ne [de transferències] 10 per any", la meitat del que es porta actualment. "Per això -continua l'autor- en la darrera reunió, Saura va demanar tancar d'una vegada les comissions que hi ha obertes, entre les quals la de Renfe, un dels pilars en matèria de competències" en què es basava la demanda d'un nou Estatut.

Finalment, a l'article també es rememora una de les moltes promeses de Zapatero -incomplerta, evidentment- en la que afirmava que "en un any, l'Estatut s'haurà desplegat en tota la seva potencialitat". "Tot i que es partia del no-res -conclou l'escrit- els dos primers anys de l'Estatut de Sau es van fer 34 traspassos. 26 anys després en quedaven 40 de pendents".

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat