Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Dimarts, 25 de de novembre del 2014 | 20:48
Recull de premsa

López: "Un any i mig pot ser el termini entre unes eleccions plebiscitàries i unes constituents"

"Un temps que pot servir per concentrar-se en el pas de la voluntat a la realitat: desenvolupar estructures d'estat (que van molt més enllà de la Hisenda pròpia!) i presentar al món la nostra candidatura".

El professor de la UPF, Jaume López, ha recordat a un article que "s'està debatent quina és la millor configuració electoral" per aconseguir culminar el procés de transició nacional: "¿Llista única o llistes separades? He defensat les llistes separades i unides per la societat civil, que vol dir llistes de partits amb una denominació comuna ("Sí-sí", "Ara és l'hora", "Llista per la independència"), una denominació que implica el compromís per iniciar les passes necessàries per aconseguir la independència, i unes llistes trenades amb membres de partits i de la societat civil que, com a independents, tindrien el principal encàrrec de garantir l'entesa entre aquestes forces".

A l'article Llistes o llista? López hi ha assegurat que cal "distingir entre eleccions plebiscitàries i eleccions constituents" ja que si "pretenem fer-les juntes, aleshores les llistes separades semblen del tot necessàries, ja que les diverses opcions polítiques han de poder reflectir les seves posicions en el procés de definició d'un nou país": "És a dir, en lògica interna les diferències han de quedar prou clares".

"Però si les eleccions només serveixen per conformar --ha continuat-- un Parlament que ha de pilotar el procés de desconnexió política per construir les estructures d'estat que permetin, al cap d'uns mesos, proclamar la independència amb garanties de poder-se exercir plenament, sense entrar a prefigurar com serà el nou país, aleshores la llista única sembla més raonable".

Finalment, Jaume López ha sentenciat que un any i mig "pot ser el termini, totalment explícit, entre unes eleccions de caràcter plebiscitari i unes de constituents", un temps que pot servir per "concentrar-se en el pas de la voluntat a la realitat: desenvolupar estructures d'estat (que van molt més enllà de la Hisenda pròpia!) i presentar al món la nostra candidatura basada en la nostra inequívoca vocació negociadora i democràtica".

"En aquests mesos es pot anar avançant també en un procés de deliberació social sobre el país que volem previ al que, en la següent etapa, haurà de ser convocat necessàriament per les institucions. Temps per convidar a tothom a imaginar, sense la mediació dels partits, com volem que sigui una nova república" ha conclòs.

Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat