Indica publicitat
Dimecres, 8 de de juny del 2022
CASTELLANO  |  ENGLISH  |  GALEGO  |  FRANÇAIS
tribuna.cat en format PDF
Cerca
Divendres, 16 de de setembre del 2016 | 14:41
Recull de premsa · Política catalana

López: "I el procés constituent?"

En un article a l'Ara el politòleg, Jaume López, assegura que "El focus sobre el referèndum ha deixat en un segon pla, almenys momentàniament, el debat sobre el procés constituent (que a hores d'ara molta gent només associa amb l'afer de la inhabilitació de la presidenta Forcadell)

Després de la Diada, amb l'inici d'un nou curs polític i a nou mesos, com a mínim, d'un possible referèndum, val la pena recuperar i centrar-se en un dels elements ja inclosos en el full de ruta: el procés constituent. Per començar, perquè les virtuts que s'han associat al referèndum, i encara d'altres, també li són, sens dubte, atribuïbles. Tanmateix, també suscita alguns interrogants o pors a què cal respondre".


I al respecte d'aquest planteja:

1)¿Abans o després del referèndum? O, si es prefereix, ¿abans o després d'unes eleccions constituents?
Per a alguns, siguem primer independents i després ja pensarem com volem la nova República. Per a altres (com la plataforma Reinicia), podem començar ja a autodeterminar-nos pensant quins principis i consensos bàsics ens caracteritzen com a societat i voldríem desenvolupar tots junts, anhels de país que superen el marc estatutari i constitucional actuals. Deliberar sense aquestes cotilles és començar a pensar sobiranament. De fet, des d'aquesta segona perspectiva, el referèndum d'independència s'omple de contingut. El sí i el no es transformen mentalment en un interrogant sobre quin marc polític és més útil per desenvolupar aquests consensos i principis.

2) Ens dividirà? En absolut. Un
a cosa és el debat sobre punts concrets i una altra la generació de consensos, d'acord amb tècniques de deliberació que ja estan més que contrastades. No es tracta de deixar sense feina el Parlament, ni d'escriure ara una Constitució. El procés sobiranista ja ha servit perquè aflori el gran consens que suscita el dret a decidir entre la ciutadania catalana, però n'hi ha molts altres que val la pena explicitar i que ens caracteritzen com a poble, però que no podem desenvolupar fàcilment en el si del marc legal actual.

3) Processisme? No es tracta d'endarrerir res. Al contrari. Es pot fer en uns quants mesos. Abans d'un eventual referèndum. I, naturalment, no acaba amb ell. És un punt d'inici que pot encaixar perfectament, emmarcant-los, amb els treballs d'elaboració d'una Constitució, quan comencin. Podríem dir que configuren el seu preàmbul. 

4)¿Només hi participaran quatre gats? La participació ha de ser com més massiva millor. Però recordem que l'efecte democràtic i legitimador va molt més enllà de la participació activa. Per comparar amb dos processos constituents participatius, en molts aspectes modèlics, a Islàndia i a Xile hi varen participar un 2% de la població. ¿No aconseguiríem mobilitzar més de 150.000 ciutadans? ¿I no seria tot un èxit sense precedents?


i 5) És viable. És legal. Hi ha unilateralitat però no necessàriament il·legalitat si el protagonisme i l'organització són clarament ciutadans, amb l'impuls i l'aval de les institucions. ¿L'acumulació de forces, el punt de trobada de tots els defensors del dret a decidir, no hauria de produir-se en un procés constituent popular on es pugui començar a posar en pràctica la nostra sobirania?


Versió PDF Imprimeix
Col·labora amb Tribuna.cat
Si vols fer una aportació econòmica, emplena les següents dades, escull la quantitat econòmica que vols aportar i el mètode de pagament que prefereixis. Estem molt agraïts per la teva col·laboració.
COL·LABORA-HI
Indica publicitat